Теми статей
Обрати теми

Особливості розрахунку допомоги по вагітності та пологах працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 6 років

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ОСОБЛИВОСТІ РОЗРАХУНКУ ДОПОМОГИ ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ ПРАЦІВНИЦІ, ЯКА ПЕРЕБУВАЄ У ВІДПУСТЦІ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО 6 РОКІВ

 

Світлана ДИМИТРЕНКО, начальник відділу вдосконалення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України

 

Працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 22 квітня 2013 року. У розрахунковому періоді (жовтень 2012 року — березень 2013 року) вона перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку.

Як розрахувати допомогу по вагітності та пологах?

(м. Харків)

 

Розрахунок допомоги по вагітності та пологах провадиться згідно з положеннями Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Відповідно до п. 4 цього Порядку розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах, є останні шість календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Згідно з п. 10 Порядку № 1266 у разі, якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітку з поважних причин, зазначених у п. 4 цього Порядку, середня зарплата для розрахунку страхових виплат і оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої працівниці на момент настання страхового випадку.

У разі коли на підприємстві, в установі та організації встановлено неповний робочий день (робочий тиждень), середня зарплата обчислюється виходячи з частини місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої працівнику на момент настання страхового випадку, що відповідає його графіку роботи.

Поважними причинами (п. 4 Порядку № 1266) є:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку за медичним висновком.

У зв’язку з тим що в наведеному в запитанні прикладі в розрахунковому періоді (жовтень 2012 року — березень 2013 року) працівниця не працювала з поважної причини, зазначеної у п. 4 Порядку № 1266, а саме у зв’язку з перебуванням у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, допомогу по вагітності та пологах їй необхідно розрахувати виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу) або її частини (у разі встановлення неповного робочого дня або неповного робочого тижня), установленої на момент настання страхового випадку, тобто у квітні 2013 року.

Згідно з абзацом восьмим п. 14 Порядку № 1266 у разі, коли середня зарплата обчислюється відповідно до п. 10 цього Порядку, середньоденна зарплата за один календарний день визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) або його частини на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Припустимо, що посадовий оклад, установлений на квітень 2013 року, становить 1934 (грн.).

Середньоденна зарплата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах дорівнюватиме:

1934 : 30,44 = 63,53 (грн.).

Сума допомоги по вагітності та пологах складе:

63,53 x 126 = 8004,78 (грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі