Теми статей
Обрати теми

Сума відпускних уключається до розрахунку середньої зарплати для визначення допомоги по вагітності та пологах

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Сума відпускних уключається до розрахунку середньої зарплати для визначення допомоги по вагітності та пологах

 

Тетяна РУДА, головний редактор (e-mail: t.rudaya@id.factor.ua)

 

Роз’ясніть, будь ласка, на підставі якого нормативно-правового акта до розрахунку середньої зарплати для нарахування лікарняного по вагітності та пологах уключаються відпускні. Назвіть, будь ласка, конкретні пункти положень/порядків, якими це передбачено.

(м. Харків)

 

Згідно з ч. 2 ст. 53 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III
порядок обчислення середньої заробітної плати для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах визначається Кабінетом Міністрів України.

Розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Для визначення суми допомоги по вагітності та пологах необхідно розрахувати середню заробітну плату.

Згідно з п. 14 Порядку № 1266 середньоденна заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку за медичним висновком).

Як бачимо, із цього пункту Порядку № 1266 чітко випливає, що з розрахункового періоду для визначення середньоденної зарплати для обчислення допомоги по вагітності та пологах виключаються лише календарні дні, не відпрацьовані з таких поважних причин:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку за медичним висновком.

Серед поважних причин щорічну відпустку не названо. Таким чином, період, протягом якого працівниця перебувала у щорічній відпустці, не виключається з розрахункового періоду для визначення середньоденної зарплати при обчисленні допомоги по вагітності та пологах.

У свою чергу, відповідно до п. 7 Порядку № 1266 середня заробітна плата застрахованої особи обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну й додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі), які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, та обкладаються податком на доходи фізичних осіб, не враховуючи передбачені законодавством пільги щодо сплати зазначеного податку або суми, на які цей дохід зменшується, з яких сплачувалися страхові внески до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Отже, до розрахунку середньої заробітної плати включаються виплати, які згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), уключаються до фонду оплати праці та з яких сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Сума відпускних уключається до фонду оплати праці на підставі п.п. 2.2.12 Інструкції № 5 та обкладається ЄСВ.

Ураховуючи все викладене вище, можна зробити однозначний висновок: суми відпускних і відповідно кількість календарних днів, протягом яких працівниця перебувала у щорічній відпустці, уключаються до розрахунку середньої заробітної плати для визначення суми допомоги по вагітності та пологах.

Для підтвердження своїх слів хочемо навести фрагмент листа Мінсоцполітики від 18.01.2010 р. № 396/0/14-10/18 (див. «ОП», 2010, № 3, с. 15). До речі, саме цьому відомству надано право роз’яснювати питання щодо застосування положень Порядку № 1266 (п. 4 постанови КМУ від 26.09.2001 р. № 1266).

«З 15 грудня 2009 року середньоденна заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюється відповідно до абзацу третього пункту 14, а саме: шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати (оподатковуваного доходу), з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком).

Це відповідає нормам абзацу другого частини першої статті 38 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» щодо виплати допомоги по вагітності та пологах застрахованій особі за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої визначається у календарних днях.

Оскільки із сум оплати відпусток сплачуються страхові внески, їх необхідно враховувати при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах аналогічно розрахунку середньої зарплати для обчислення страхових виплат за страхуванням на випадок безробіття і від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (крім допомоги по тимчасовій непрацездатності), яка обчислюється за 1 календарний день.

Суми нарахувань за час відпусток на відміну від порядку їхньої фактичної виплати розподіляються пропорційно часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці.

Якщо застрахована особа частину місяця в розрахунковому періоді не працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком), для обчислення середньої заробітної плати заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, та виплати, що не передбачені актами законодавства або що провадяться понад встановлені зазначеними актами норми, в такому місяці враховуються, як і раніше, пропорційно відпрацьованому часу (відповідно до абзацу другого пункту 9 Порядку)».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі