Теми статей
Обрати теми

Перенесення травневих свят і свята Пасхи (Великодня): режим роботи

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Перенесення травневих свят та свята Пасхи (Великодня): режим роботи

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин управління праці та зайнятості Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації

 

В організації встановлено п’ятиденний робочий тиждень з вихідними днями в суботу та неділю. Для оптимізації святкування травневих свят та святкового дня Пасхи (Великодня), який у 2013 році припадає на 5 травня, керівництвом організації прийнято рішення про перенесення робочого дня з п’ятниці 3 травня на суботу 18 травня 2013 року.

Чи мають працівники відмовитися від виходу на роботу за зміненим графіком роботи організації?

Чи підлягає скороченню на одну годину робочий день у суботу 18 травня 2013 року?

Якщо працівник написав заяву про надання йому щорічної основної відпустки з 13 травня 2013 ро-ку тривалістю 5 календарних днів, то чи повинен він стати до роботи 18 травня 2013 року?

(м. Херсон)

 

Відповідно до ст. 67 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) у випадку, коли святковий або неробочий день, передбачений ст. 73 КЗпП, збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Як відомо, свято Пасхи (Великодня), яке щороку припадає на неділю, віднесено до святкових днів. У 2013 році зазначене свято припадає на 5 травня. У зв’язку з його відзначанням вихідний день у неділю 5 травня 2013 року переноситься на понеділок 6 травня 2013 року. Про це також відзначено у листі Міністерства соціальної політики України від 21.08.2012 р. № 9050/0/14-12/13* (далі — лист № 9050).

Слід відмітити, що у травні також відзначаються такі свята, як День міжнародної солідарності трудящих — 1 (середа) і 2 (четвер) травня 2013 року та День Перемоги — 9 травня (четвер) 2013 року.

У зв’язку з цим з метою раціонального використання робочого часу у розпорядженні Кабінету Міністрів України від 19.12.2012 р. № 1043 керівникам підприємств, установ і організацій рекомендовано перенести у порядку і на умовах, установлених законодавством, у 2013 році для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, робочі дні з:

— п’ятниці 3 травня — на суботу 18 травня;

— п’ятниці 10 травня — на суботу 1 червня.

Проте звертаємо увагу, що таке розпорядження Кабінету Міністрів України має рекомендаційний характер, рішення про перенесення робочих днів ухвалюється роботодавцем самостійно шляхом видавання наказу чи іншого розпорядчого документа.

У разі застосування рекомендації Кабінету Міністрів України власник або уповноважений ним орган не пізніше ніж за два місяці видає наказ (розпорядження) про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, погоджений з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником). Про це вказано у ч. 5 ст. 67 КЗпП.

Відповідно до ст. 139 КЗпП працівники зобов’язані, зокрема, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, дотримуватися трудової і технологічної дисципліни. Як зазначено у листі Міністерства праці та соціальної політики України від 15.05.2008 р. № 106/13/116-08, за порушення режиму трудового часу до працівника можуть бути застосовані заходи дисциплінарної відповідальності.

Оскільки виконання наказів та розпоряджень є обов’язковим для працівників організації, то вони повинні дотримуватися зміненого у зв’язку із оптимізацією відзначання травневих свят графіка роботи організації.

Тепер щодо скорочення робочого часу напередодні святкових днів. Як указано у ст. 53 КЗпП, напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених у ст. 51 КЗпП, скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні.

Разом з тим слід відмітити, що в разі перенесення робочого дня, який передує святковому чи неробочому, на інший вихідний день, для збереження балансу робочого часу за рік тривалість роботи в цей перенесений робочий день має відповідати тривалості передсвяткового робочого дня, як це передбачено ст. 53 КЗпП. Про це, зокрема, відзначено у листі № 9050.

При цьому передсвятковим вважається день, який безпосередньо передує святковому.

Як ми вже зазначали, у 2013 році святковий день — Пасха (Великдень), яке щорічно відзначається у неділю, припадає на 5 травня 2013 року. Отже, п’ятниця — 3 травня 2013 року безпосередньо не передує святу Великодня (4 травня 2013 року (субота) — вихідний день). Оскільки робочий день у п’ятницю 3 травня 2013 року перенесено на суботу 18 травня 2013 року, то й робочий день у зазначену суботу не підлягає скороченню.

До речі, підлягають скороченню на одну годину робочі дні:

— 30 квітня 2013 року (вівторок), оскільки безпосередньо передує святу Дня міжнародної солідарності трудящих;

— 8 травня 2013 року (середа), оскільки безпосередньо передує святу Дня Перемоги.

Наостанок додамо щодо виходу з відпусток при перенесенні робочих днів у зв’язку із святкуванням. У листі № 9050 вказано: прийняте роботодавцем рішення про перенесення робочих днів змінює графік роботи підприємства, установи, організації та норму тривалості робочого часу у місяцях, в яких запроваджено перенесення робочих днів**. Тому всі дії щодо надання відпусток, виходу на роботу мають здійснюватися по зміненому у зв’язку з перенесенням робочих днів графіку роботи організації.

Таким чином, у випадку, наведеному у запитанні, якщо працівник написав заяву про надання йому щорічної основної відпустки з 13 травня 2013 року тривалістю 5 календарних днів, то він повинен стати до роботи 18 травня 2013 року.

 

* Див. лист та коментар редакції до нього в «ОП», 2012, № 18, с. 6. — Прим. ред.

** Розрахунок норм тривалості робочого часу на 2013 рік при п’ятиденному робочому тижні з двома вихідними днями у суботу та неділю з урахуванням перенесення робочих днів у зв’язку із відзначенням травневих свят див. у «ОП», 2013, № 1, с. 30. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі