Теми статей
Обрати теми

Оплата викладацької роботи лаборанту коледжу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата викладацької роботи лаборанту коледжу

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Як оплачуються години викладацької роботи лаборанту коледжу? Чи включається період канікул до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років?

(запитання з електронної пошти редакції)

 

Відповідно до п. 2 Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 31.01.2001 р. № 78, до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічним працівникам зараховується час роботи на посадах, передбачених переліком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963. До цього Переліку, зокрема, включено посади викладачів усіх спеціальностей.

Оплата праці працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації провадиться на підставі положень Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з п. 91 цієї Інструкції працівникам закладів освіти дозволяється вести викладацьку роботу у цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік ), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку). Передостаннім абзацом цього пункту передбачено, що названим працівникам за норму годин, визначену у ньому, оплата провадиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому для викладачів за тарифікацією.

Згідно з приміткою 1 додатка 1 до Інструкції № 102 в списку вказуються всі працівники навчального закладу, ставки заробітної плати і посадові оклади яких залежать від освіти, категорії та тарифного розряду, у тому числі лаборанти, які ведуть викладацьку роботу. Форма тарифікаційного списку викладачів та інших педагогічних працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації затверджена додатком 2 до Інструкції № 102.

Тож якщо лаборант здійснює впродовж навчального року викладацьку роботу, то його прізвище включається до тарифікаційного списку викладачів коледжу із зазначенням предмета чи дисципліни за викладацькою посадою, річного обсягу навчального навантаження, інших складових заробітної плати з визначенням середньомісячного заробітку, який відповідно до п. 78 Інструкції № 102 виплачується протягом навчального року, включаючи час роботи в період канікул, що не збігається з відпусткою.

Згідно з п. 88 Інструкції № 102 під час канікул оплата праці педагогічних та інших працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які виконують педагогічну роботу, здійснюється в порядку, встановленому в п. 71 Інструкції № 102. За п. 71 цієї Інструкції за час роботи в період канікул оплата праці осіб з числа адміністративно-господарського та навчально-допоміжного персоналу, яким дозволяється вести викладацьку роботу в тій же установі, провадиться з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, що передувала початку канікул.

Пунктом 25 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 20.12.93 р. № 455 , передбачено, що під час канікул, які не збігаються з черговою відпусткою, керівник закладу освіти залучає педагогічних працівників до педагогічної та організаційної роботи в межах часу, що не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул.

Тому час викладацької роботи (тобто роботи за посадою викладача), що виконується лаборантом, як і іншими працівниками в одному і тому ж коледжі, зараховується до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років так само, як ця робота зараховується викладачам, тобто незалежно від її обсягу.

Норма щодо зарахування до педагогічного стажу лише окремих місяців навчального року, впродовж яких здійснюється викладацька робота, стосується працівників, які залучаються до викладацької роботи на умовах погодинної оплати праці з інших підприємств, установ, організацій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі