Теми статей
Обрати теми

Чи можливо винести догану під час відпустки та лікарняного

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Чи можливо винести догану під час відпустки та лікарняного

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин управління праці та зайнятості Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації

 

Працівниця бюджетної установи перебувала у щорічній основній відпустці з 27.11.2013 р. тривалістю 14 календарних днів. При перебуванні у цій відпустці вона захворіла, про що свідчить наданий нею листок непрацездатності за період з 10.12.2013 р. по 14.12.2013 р.

У понеділок, 16.12.2013 р., працівниця повернулася до роботи, і того ж дня без пояснення причин їй повідомили про винесення догани, яка датована числом, що припадає на строк перебування працівниці у щорічній основній відпустці.

Чи правомірні дії керівництва установи та чи може працівниця оскаржити таке дисциплінарне стягнення?

(м. Чернівці)

 

Відповідно до ст. 147 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: догана або звільнення*.

* Детально про це див. статтю «Працівник порушив трудову дисципліну: порядок застосування стягнення» // «ОП», 2012, № 17, с. 22. — Прим. ред.

Рішення про конкретний вид дисциплінарного стягнення приймається роботодавцем. При цьому, як зазначено у ст. 149 КЗпП, ним враховуються:

— ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяна ним шкода;

— обставини, за яких вчинено проступок;

— попередня робота працівника.

Трудовим законодавством висуваються вимоги до строків накладання дисциплінарного стягнення. Так, згідно зі ст. 148 КЗпП дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці. Разом із тим дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

Як бачимо, у ст. 148 КЗпП передбачено вилучення періоду перебування працівника у відпустці та на лікарняному при підрахунку строку накладання дисциплінарного стягнення. Отже, при перебуванні працівника у відпустці та на лікарняному дисциплінарне стягнення до нього не застосовується.

Крім того, нормами КЗпП висувається низка вимог до процедури накладання дисциплінарного стягнення. Однією з таких вимог є те, що до застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен вимагати від порушника трудової дисципліни письмових пояснень. Слід мати на увазі, що, як зазначено у листі Міністерства праці та соціальної політики України від 15.05.2008 р. № 106/13/116-08, відсутність таких пояснень не перешкоджає застосуванню стягнення, якщо власник має докази того, що пояснення від працівника він вимагав, але працівник їх не надав. У більшості випадків таким доказом є акт, складений за підписом декількох осіб на підтвердження відмови працівника надати пояснення по суті порушення трудової дисципліни.

Отже, до накладання дисциплінарного стягнення (зокрема, догани) роботодавець зобов’язаний поцікавитися у працівника про причини його проступку. Таке можливе лише при перебуванні працівника на робочому місці (в установі, організації), що фактично не можливо виконати, якщо працівник тимчасово непрацездатний або перебуває у відпустці. Це ще один аргумент на користь недопущення накладання дисциплінарного стягнення у період перебування працівника у відпустці або на лікарняному.

Наостанок зауважимо, що дисциплінарне стягнення може бути оскаржене працівником у порядку, встановленому гл. XV КЗпП. Так, відповідно до ст. 221 КЗпП трудові спори розглядаються:

— комісіями по трудових спорах;

— районними, районними у місті, міськими чи міськрайонними судами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі