Теми статей
Обрати теми

Перерва для відпочинку та приймання їжі

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Перерва для відпочинку та приймання їжі

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та зайнятості Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працюю на підприємстві за графіком роботи: доба робоча, три — вдома. Підприємство не може мені встановити обідню перерву, оскільки за умовами виробництва не маю права залишати робоче місце. Проте мені надається можливість приймати їжу впродовж робочого часу, не відлучаючись з робочого місця, але за це у мене зменшується робочий час на годину. Чи правомірні дії керівництва у цьому випадку?

(м. Харків)

 

Відповідно до ст. 66 Кодексу законів про працю України працівникам надається перерва для відпочинку і прийняття їжі тривалістю не більш як дві години. Ця перерва не враховується до робочого часу. Перерва для відпочинку та прийняття їжі має надаватися, як правило, через чотири години після початку роботи.

Час початку та закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Працівники час перерви використовують на свій розсуд. На цей час вони можуть відлучатися з місця роботи.

На тих роботах, на яких за умовами виробництва перерву встановити не можна, працівникові має бути надано можливість приймати їжу впродовж робочого часу. Перелік таких робіт, порядок і місце приймання їжі встановлюється власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації підприємства, установи, організації.

Оплата праці працівникам у наведеному випадку проводиться за фактично відпрацьований за графіком час. Час приймання їжі працівником у такому разі включається до його робочого часу та підлягає оплаті. Одночасно з цим працівник не має права залишати своє робоче місце та виходити за територію підприємства.

Ураховуючи вищевикладене, підстав для вилучення з робочого часу працівника часу, який він використовує для прийняття їжі, немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі