Теми статей
Обрати теми

Зарахування періоду перебування у відпустці для догляду за дитиною до педагогічного стажу роботи

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Зарахування періоду перебування у відпустці для догляду за дитиною до педагогічного стажу роботи

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Чи зараховується до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років період перебування педагогічного працівника у відпустці для догляду за дитиною до шести років?

(м. Любомль, Волинська область)

 

Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти затверджено постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78). Дія зазначеного Порядку поширюється на працівників, які займають посади згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963), і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти.

Відповідно до п. 5 Порядку № 78 до стажу педагогічної роботи також зараховується відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати.

Крім того, згідно зі ст. 181 Кодексу Законів про працю України (далі — КЗпП) відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати (частини третя та шоста ст. 179 КЗпП) зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю.

Відповідно до п. 6 Порядку № 78 та п. 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58, основним документом про трудову діяльність працівника, в тому числі для визначення стажу педагогічної роботи, є трудова книжка.

Отже, виходячи з вищевикладеного, у випадку, якщо відпустці для догляду за дитиною (частково оплачувана відпустка до досягнення дитиною трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати до досягнення дитиною шестирічного віку) передувала педагогічна діяльність, тобто робота на посадах, визначених Переліком № 963, то час перебування у такій декретній відпустці зараховується до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі