Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

Затверджено форму повідомлення про планові ЄСВ­перевірки

Постановою Правління ПФУ від 17.01.2013 р. № 1­1 затверджено форму повідомлення щодо проведення планової перевірки платників єдиного внеску.

Форму такого повідомлення затверджено на виконання вимоги п. 6 Порядку проведення ПФУ та його територіальними органами планових та позапланових перевірок платників ЄСВ, затвердженого постановою КМУ від 09.03.2011 р. № 233, що зобов’язує органи ПФ інформувати про майбутню планову перевірку не пізніше ніж за 10 днів до дня її проведення письмовим повідомленням за формою, визначеною ПФУ.

Нагадаємо, що періодичність проведення планових перевірок ПФУ залежить від ступеня ризику від здійснення госпдіяльності: планові перевірки платників єдиного внеску з високим ступенем ризику проводяться не частіше одного разу на рік, із середнім — не частіше одного разу на два роки, із незначним — не частіше одного разу на п’ять років.

Постанова № 1­1 набрала чинності 15.02.2013 р.

 

Перевірки Держпраці: за інспектором з праці можна закріпити спостерігача

Державна інспекція з питань праці (Держпраці) у листі від 05.11.2012 р. № 422/21/01/02­12 розглянула порядок проведення перевірок посадовими особами Держпраці та зауважила таке.

Перед початком проведення перевірки посадові особи органу держнагляду зобов’язані пред’явити керівництву суб’єкта господарювання направлення та службове посвідчення і надати суб’єкту господарювання копію направлення.

Таким чином, посадова особа, яка проводить перевірку, зобов’язана надати копію виключно направлення на перевірку, а не службового посвідчення.

Інспектори з праці мають право отримувати пояснення, довідки, документи, матеріали, відомості з питань, що виникають під час держнагляду (контролю). При цьому законодавством не передбачено жодних додаткових умов стосовно підпису державним інспектором з праці переліку документів, що надаються під час перевірки, та відмови надавати пояснення.

Що стосується закріплення за інспектором працівника підприємства, який стежитиме за його переміщеннями на об’єкті перевірки, то зазначено, що трудове законодавство (ст. 31 КЗпП) прямо забороняє вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

Однак у разі якщо виконання таких обов’язків визначено умовами трудового договору, жодних застережень щодо здійснення подібних дій законодавством не передбачено.

 

Особливості проведення перевірок Держгірпромнагляду

Державна служба гірничого нагляду і промислової безпеки України (Держгірпромнагляду) в листі від 13.11.2012 р. № 9904/0/5.1­10/6/12 розглянула порядок проведення перевірок та зауважила таке.

У разі непред’явлення на вимогу суб’єкта господарювання службового посвідчення та направлення на проведення перевірки суб’єкт господарювання має право не допускати посадову особу (членів комісії) Держгірпромнагляду до здійснення перевірки.

Планова чи позапланова перевірка має здійснюватися у присутності керівництва суб’єкта господарювання. Посадова особа органу держнагляду перед початком здійснення перевірки вносить запис до відповідного журналу суб’єкта господарювання (за його наявності).

Під час проведення перевірок підприємство має надавати посадовій особі Держгірпромнагляду, яка здійснює перевірку, усю необхідну інформацію, пояснення, довідки, матеріали з питань, що виникають.

Особа не несе відповідальності за відмову давати свідчення або пояснення стосовно себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом (ст. 63 Конституції України).

Права та обов’язки суб’єктів господарювання під час здійснення держнагляду регламентуються ст. 10 і 11 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877­V.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі