Теми статей
Обрати теми

Оплачувана навчальна відпустка: правила надання

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплачувана навчальна відпустка: правила надання

 

Тетяна ГУЛЬ, економіст­аналітик Видавничого будинку «Фактор» (e­mail: t.gul@id.factor.ua)

 

Державний службовець згідно з наказом керівника установи перебував в оплачуваній додатковій відпустці у зв’язку з навчанням тривалістю 10 календарних днів з 11.12.2012 р. по 20.12.2012 р. включно для складання сесії у вищому навчальному закладі. 9 січня 2013 року цей працівник звільнився із власної ініціативи (ст. 38 КЗпП). При остаточному розрахунку йому нараховано заробітну плату за відпрацьовані дні січня та грошову компенсацію за невикористані дні основної щорічної відпустки.

Як бути з навчальною відпусткою, яку було надано та оплачено у грудні 2012 року, якщо на день звільнення не подано довідку про успішне завершення навчально­екзаменаційної сесії?

(м. Харків)

 

Надання працівникам додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням регламентується ст. 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96­ВР (далі — Закон про відпустки).

Так, абзацом першим ст. 15 Закону про відпустки визначено, що працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки певної тривалості.

Як бачимо, для отримання права на оплачувану навчальну відпустку працівник має успішно навчатися. «Успішним» вважається навчання у студентів, які не мають академічної заборгованості за попередній курс та до початку наступної сесії виконали з позитивною оцінкою не менше 75 % контрольних робіт, а реш­ту 25 % контрольних робіт і курсових надали для рецензії (див. лист Мінпраці від 06.09.2005 р. № 09­402).

Підтвердженням того, що працівник­студент успішно навчається, для роботодавця є довідка­виклик на сесію з вищого навчального закладу. Нагадаємо, що форму довідки­виклику затверджено наказом МОНмолодьспорту від 29.03.2012 р. № 384.

Довідка­виклик на сесію містить усю необхідну інформацію про умови і строки надання навчальної відпустки, а саме:

— форму навчання;

— рівень акредитації навчального закладу;

— курс навчання;

— підставу для надання такої відпустки (для складання заліків та іспитів, настановних занять, державних іспитів, для підготовки й захисту дипломної роботи);

— початок на кінець навчально­екзаменаційної сесії;

— тривалість навчальної відпустки;

успішність працівника­студента.

На підставі довідки­виклику на сесію з вищого навчального закладу, в якому навчається працівник, та його заяви на ім’я керівника установи про надання йому додаткової відпустки у зв’язку з навчанням складається наказ про надання оплачуваної навчальної відпустки.

Отже, навчальну відпустку, надану та оплачену у грудні 2012 року, оформлено правильно, тож надання жодних інших додаткових документів для її підтвердження не вимагається.

Доповнимо, що в разі неуспішного складання поточних іспитів та сесії працівнику­студенту за місцем навчання на наступну сесію не буде видано довідку­виклик, і, отже, такий працюючий студент на її період не матиме права на оплачувану навчальну відпустку.

Водночас слід зауважити, що в такій ситуації згідно зі ст. 10 Закону про відпустки такий працівник матиме право на щорічну основну відпустку у зручний для нього час, що приєднується до часу проведення настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів, часу підготовки та захисту дипломного проекту й інших робіт, передбачених навчальною програмою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі