Теми статей
Обрати теми

Стаж роботи для призначення пенсії за вислугу років медичним працівникам

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Стаж роботи для призначення пенсії за вислугу років медичним працівникам

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально­економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Працюю лаборантом в санітарно­епідеміологічній станції 18 років. До цього працювала 7 років на посаді медичної сестри з дієтичного харчування у психоневрологічному інтернаті. Чи зараховується стаж роботи в цьому закладі для оформлення пенсії за вислугу років?

(м. Харків)

 

Відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788­ХІІ право на пенсію за вислугу років незалежно від віку мають працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.93 р. № 909 затверджено Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров‘я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» (далі — Перелік). Також цією постановою встановлено, що право на пенсію за вислугу років мають лікарі та середній медичний персонал (незалежно від найменування посад), які працюють на посадах медичних працівників в закладах охорони здоров’я не менше 25 років. Зокрема, санітарно­епідеміологічні станції, передбачені Переліком.

Що стосується періоду роботи на посаді медичної сестри з дієтичного харчування у психоневрологічному інтернаті, то відповідно до п. 2 примітки до Переліку, право на цю пенсію мають медичні працівники незалежно від форми власності чи відомчої належності закладів та установ. При цьому при призначенні пенсії за вислугу років зазначеним у Переліку особам допускається підсумовування стажу за періоди їх роботи у закладах і установах освіти, охорони здоров’я та соціального захисту (п. 4 приміток до Переліку).

Ураховуючи, що психоневрологічний інтернат належить до системи соціального захисту населення, який передбачений Переліком, стаж роботи в цьому закладі на посаді сестри медичної з дієтичного харчування ураховується до спеціального стажу для призначення пенсії за вислугу років. Таким чином, заявник має спеціальний стаж роботи 25 років, що дає йому право на оформлення пенсії за вислугу років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі