Теми статей
Обрати теми

Надбавка за стаж наукової роботи науковим працівникам

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Надбавка за стаж наукової роботи науковим працівникам

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи зараховується до стажу наукової роботи для виплати надбавки науковому працівникові наукової установи «Інститут обдарованої дитини», який має науковий ступінь кандидата педагогічних наук, присвоєний за спеціальністю «Теорія і методика професійної освіти» (шифр 13.00.04), час роботи на посаді вчителя математики?

(м. Київ)

 

Обчислення стажу наукової роботи для виплати надбавки науковим працівникам провадиться відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку виплати надбавки за стаж наукової роботи» від 14.04.2004 р. № 494 (далі — постанова № 494). Пунктом 2 цієї постанови, зокрема, передбачено, що її дія поширюється на наукових працівників державних наукових установ та організацій, вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, державних підприємств, які пройшли атестацію згідно із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-ХІІ (далі — Закон № 1977).

Тобто якщо Інститут обдарованої дитини відповідає зазначеним критеріям, то науковим працівникам цієї установи має виплачуватись надбавка за стаж наукової роботи.

Згідно з п. 2 Порядку виплати надбавки за стаж наукової роботи, затвердженого постановою № 494, до стажу наукової роботи, що дає право на встановлення надбавки за стаж наукової роботи, зараховується час роботи, зазначений у ст. 223 Закону № 1977. Цією статтею передбачено зарахування до стажу наукової роботи часу роботи осіб, які мають науковий ступінь, за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, з якої присуджено науковий ступінь, з дня зайняття посади за цією спеціальністю.

Відповідно до Переліку спеціальностей, за якими проводяться захист дисертацій на здобуття наукових ступенів кандидата наук і доктора наук, присудження наукових ступенів і присвоєння вчених звань, затвердженого наказом Вищої атестаційної комісії України від 23.06.2005 р. № 377 , та Переліку наукових спеціальностей, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 14.09.2011 р. № 1057, спеціальність «Теорія і методика професійної освіти» (шифр 13.00.04) віднесена до галузі знань «Педагогічні науки», за якою присуджується науковий ступінь кандидата чи доктора педагогічних наук.

Відповідно до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963 , посада вчителя належить до посад педагогічних працівників.

Тому час роботи на педагогічній посаді може бути зарахований науковому працівнику, який має науковий ступінь кандидата педагогічних наук, до наукового стажу для виплати надбавки за стаж наукової роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі