Теми статей
Обрати теми

Установлення надбавок за вислугу років та престижність праці вихователеві ДНЗ

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Установлення надбавок за вислугу років та престижність праці вихователеві ДНЗ

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи виплачуються вихователям дошкільного навчального закладу надбавки за вислугу років та за престижність педагогічної праці у випадках, коли їм установлюється доплата у відсотках до ставки заробітної плати за суміщення посад?

(м. Харків)

 

Надбавка за вислугу років педагогічним працівникам надається відповідно до Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Згідно з п. 1 цього Порядку надбавка за вислугу років виплачується щомісяця у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи.

За суміщення професій (посад) працівникам установлюються доплати у розмірі до 50 відсотків посадового окладу (тарифної ставки) відповідно до п.п. 3 п. 3 постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 та п.п. 3 «а» п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2001 р. № 557.

Відповідно до чинної на сьогодні Інструкції щодо застосування постанови Ради Міністрів СРСР від 4 грудня 1981 р. № 1145 «Про порядок та умови суміщення професій (посад)» від 14.05.82 р. № 53-ВЛ суміщення професій чи посад — це виконання працівником одночасно з основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією чи посадою на тому самому підприємстві, в установі, організації впродовж установленої законодавством тривалості робочого дня за наявності вакансій за цими посадами.

Враховуючи специфіку педагогічної роботи в дошкільному навчальному закладі , що пов’язана із забезпеченням навчально-виховного процесу серед дітей, які об’єднуються у групи, такі умови праці, як суміщення посад, практично застосовуватись не можуть, адже одночасно з виконанням основної роботи за посадою вихователя неможливо виконувати ще й роботу на інших педагогічних посадах в основний робочий час.

Вихователеві дошкільного навчального закладу може бути встановлена доплата лише за суміщення посади помічника вихователя чи няні-санітарки, якщо наявні такі вакансії .

Зважаючи, що надбавки за вислугу років установлюються залежно від ставки заробітної плати чи посадового окладу, а за суміщення посад передбачено доплати, які не формують ставки заробітної плати чи посадового окладу, за роботу, у тому числі педагогічну, виконану на таких умовах, надбавки за вислугу років виплачуватись не можуть.

Тому положення п. 8 Порядку № 78, яким установлено, що у випадках виконання педагогічними працівниками роботи в обсязі менше або більше норми на ставку заробітної плати, розмір надбавки за вислугу років зменшується або збільшується пропорційно навантаженню (обсягу роботи), застосовуватись не може.

Якщо ж вихователь виконує педагогічну роботу на умовах сумісництва або ж замінює тимчасово відсутнього іншого вихователя за межами основного робочого часу, то надбавки за вислугу років виплачуються пропорційно виконаному обсягу цієї роботи.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 з метою підвищення престижності праці педагогічним працівникам, у тому числі дошкільних навчальних закладів, незалежно від їх підпорядкування з 1 вересня 2011 року встановлюється надбавка в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

З тих же підстав вихователеві не може виплачуватись надбавка за престижність праці за роботу, виконувану на умовах суміщення.

Якщо ж вихователь працює за сумісництвом на такій посаді в тому самому дошкільному навчальному закладі або замінює тимчасово відсутнього іншого вихователя, то надбавка за престижність праці виплачується в розмірі 20 відсотків ставки заробітної плати пропорційно виконаному обсягу педагогічної роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі