Теми статей
Обрати теми

Оплата праці при переведенні з посади головного лікаря на посаду завідувача амбулаторії

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці при переведенні з посади головного лікаря на посаду завідувача амбулаторії

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Особу перевели з посади головного лікаря сільської амбулаторії загальної практики — сімейної медицини на посаду завідувача амбулаторії з сімейної медицини у складі центральної районної лікарні. Така особа має вищу кваліфікаційну категорію за спеціальностями «Організація і управління охороною здоров’я» та «Терапія».

Який посадовий оклад, доплати та надбавки у такому випадку має отримувати завідувач амбулаторії з сімейної медицини?

За якою лікарською спеціальністю підвищується посадовий оклад завідувача амбулаторії за кваліфікаційну категорію?

(м. Запоріжжя)

 

До 1 січня 2011 року посадові оклади головних лікарів амбулаторій визначалися за 12-м тарифним розрядом ЄТС (далі — ЄТС) (п.п. 2.2.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519, далі — Умови № 308/519).

Згідно зі спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 08.02.2011 р. № 38/73 до п.п. 2.2.1 Умов № 308/519 внесено зміни, відповідно до яких посадові оклади зазначених керівників визначаються за 14-м тарифним розрядом ЄТС.

При цьому за наявності кваліфікаційної категорії посадові оклади головних лікарів амбулаторій підвищуються за будь-якою лікарською спеціальністю у таких розмірах (п.п. «а» п.п. 2.4.1 Умов № 308/519):

— за вищу кваліфікаційну категорію на 44,9 % тарифної ставки працівника 1-го тарифного розряду ЄТС;

— за першу кваліфікаційну категорію — на 31,9 % тарифної ставки працівника 1-го тарифного розряду ЄТС;

— за другу категорію — на 24,1 % тарифної ставки працівника 1-го тарифного розряду ЄТС.

Усім лікарям амбулаторій незалежно від найменування посади виплачується надбавка за тривалість безперервної роботи залежно від стажу роботи на цих посадах відповідно до п.п. 4.1.1 Умов № 308/519.

Крім того, відповідно до Порядку виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 р. № 1418, усі медичні працівники отримують надбавку за вислугу років у розмірі від 10 до 30 % посадового окладу залежно від стажу роботи на цих посадах.

У зв’язку з реалізацією наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження примірних етапів реформування первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги» від 30.08.2010 р. № 735 в умовах реформування первинного рівня надання медичної допомоги дільничні лікарні та амбулаторії, у тому числі й амбулаторії з сімейної медицини, приєднано до складу центральних районних, районних, міських лікарень та центрів первинної медико-санітарної допомоги (далі — ЦПМСД) як структурні підрозділи (відділення сімейної медицини та амбулаторії, у тому числі амбулаторії з сімейної медицини), а головних лікарів цих закладів переведено на посади завідувачів структурними підрозділами (відділеннями сімейної медицини та амбулаторіями з сімейної медицини).

Посадовий оклад завідувача амбулаторії загальної практики — сімейної медицини, яка є структурним підрозділом лікарні або ЦПСМД, встановлюється за п.п. «б» п.п. 2.2.3 Умов № 308/519, як керівнику структурного підрозділу виходячи з посадового окладу лікаря з відповідною кваліфікаційною категорією за ЄТС, підвищеного за керівництво підрозділом на 10 — 25 % залежно від кількості посад лікарів в амбулаторії, включаючи посаду завідувача.

Керівникам структурних підрозділів оплата за кваліфікаційну категорію здійснюється за умови, якщо спеціальність, за якою їм присвоєно категорію, відповідає профілю підрозділу, який вони очолюють, а завідувачам поліклінік, що є структурними підрозділами лікарень, — за будь-якою лікарською спеціальністю, за якою надається амбулаторно-поліклінічна допомога (п.п. 4 п.п. 2.4.1 Умов № 308/519). Враховуючи, що амбулаторія є амбулаторно-поліклінічним підрозділом лікарні, ЦПМСД, підвищення за кваліфікаційну категорію у випадку, наведеному у запитанні, здійснюється за лікарською спеціальністю «Терапія».

Спільним наказом Міністерства соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 26.03.2012 р. № 165/194 (далі — наказ № 165) внесено зміни до Умов № 308/519, а саме — перелік закладів (підрозділів), робота в яких дає право на надбавку за тривалість безперервної роботи, доповнено ЦПМСД та амбулаторіями, що стали структурними підрозділами центральних районних, районних, міських лікарень та ЦПМСД (п.п. 4.1.1 Умов № 308/519).

Отже, колишнім головним лікарям амбулаторій, яких унаслідок реформування переведено на посади завідувачів цими підрозділами у складі центральних районних, районних, міських лікарень та ЦПСМД, виплачується надбавка за тривалість безперервної роботи у розмірі до 40 % посадового окладу в сільській місцевості та до 30 % у містах. При цьому попередній стаж роботи на посаді головного лікаря амбулаторії зараховується до стажу роботи, що дає право на цю надбавку на посаді завідувача (п.п. 1 п.п. 4.1.3 Умов № 308/519).

Крім того, п. 2 наказу № 165 передбачено здійснювати доплату різниці заробітної плати тим керівникам, у яких після реорганізації відбулось зменшення її розміру, на весь період до запровадження нових умов оплати праці, за яких нові розміри заробітної плати перевищать діючі.

Таким чином, усім колишнім головним лікарям амбулаторій і дільничних лікарень, яких переведено на посади завідувачів амбулаторій у складі центральних районних, районних та міських лікарень, а також центрів ПМСД, мають зробити перерахунок заробітної плати з дати їх переведення на ці посади.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі