Теми статей
Обрати теми

Розрахунок суми «навчальних» відпускних

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Розрахунок суми «навчальних» відпускних

 

Тетяна ОНИЩЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівника прийнято на роботу 02.01.2013 р. З 14.01.2013 р. він іде в навчальну відпустку на 10 календарних днів. Як розрахувати суму відпускних?

(м. Харків)

 

Обчислення середньої зарплати для визначення суми відпускних, у тому числі в разі надання додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, здійснюється згідно з положеннями Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Пунктом 2 цього Порядку визначено, що обчислення середньої зарплати для виплати відпускних провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю, в якому надається відпустка.

Працівнику, який відпрацював на підприємстві менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка, тобто працівник має відпрацювати повністю календарний місяць.

В описаному в запитанні випадку працівник працевлаштувався на роботу 02.01.2013 р., а з 14.03.2013 р. він уже йде в навчальну відпустку, яку роботодавець зобов’язаний йому надати відповідно до Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР. Тож розрахункового періоду (повністю відпрацьованого календарного місяця з 1-го по 1-ше число), виходячи із заробітної плати якого необхідно обчислити середню заробітну плату, у зазначеній ситуації немає.

Пунктом 7 Порядку № 100 передбачено, що розрахунок суми відпускних здійснюється шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 календарних місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року або меншого відпрацьованого періоду, за винятком святкових та неробочих днів, установлених законодавством (ст. 73 КЗпП). Отриманий результат помножується на кількість календарних днів відпустки.

Згідно з п. 4 Порядку № 100 в разі якщо працівник протягом розрахункового періоду не мав заробітку (якраз це випадок, що розглядається в запитанні), обчислення середньої заробітної плати здійснюється виходячи з посадового окладу (тарифної ставки), установленого у трудовому договорі на момент проведення обчислення середньої заробітної плати.

Інакше кажучи, для розрахунку відпускних у цій ситуації необхідно використовувати розмір посадового окладу (тарифної ставки), установленого працівнику на січень 2013 року.

Припустимо, що розмір посадового окладу становить 1147 грн.

Умовний розрахунковий період: січень — грудень 2012 року.

Кількість календарних днів за розрахунковий період дорівнює:

366 - 10 = 356.

Середня заробітна плата становить:

(1147 x 12) : 356 = 38,66 (грн.).

Сума відпускних складе:

38,66 x 10 = 386,60 (грн.).

До речі, зауважимо, що аналогічний порядок розрахунку відпускних у разі, якщо працівниця вийшла з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 (6) років (у розрахунковому періоді немає заробітку) і в тому самому місяці їй надається якась відпустка.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі