Теми статей
Обрати теми

Стаж роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Стаж роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах

 

Наталія ШАМБІР, завідувач Секретаріату Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів

 

Просимо роз’яснити, чи входить до стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах (Список № 1, № 2), перебування працівника в щорічних відпустках (основній та додатковій за роботу у шкідливих та важких умовах праці)? Якщо не входить, то на якій підставі?

(м. Запоріжжя)

 

З прийняттям Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі — Закон № 1058, набув чинності з 01.01.2004 р.) залишилися незмінними норми Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII (далі — Закон № 1788) щодо визначення права на пенсію на пільгових умовах та на пенсію за вислугу років. Так, п. 16 Прикінцевих положень Закону № 1058 передбачено, що положення Закону № 1788 застосовуються в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах і за вислугу років. При визначенні права на зазначені види пенсій ідеться у тому числі й про порядок обчислення стажу за роботу із шкідливими і важкими умовами праці.

Законодавством визначено переліки виробництв, робіт, професій, посад і показників, робота на яких дає право на пенсію за Списком № 1* та Списком № 2** (на сьогодні діють Списки, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. № 36).

* Список № 1 — Список № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. — Прим. ред.

** Список № 2 — Список № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. — Прим. ред.

У той же час немає узагальнюючого нормативно-правового документа, який би визначив порядок та умови зарахування до стажу, який дає право на пільгову пенсію, інших періодів, у тому числі відпусток, як основної, так і додаткової. Немає також нормативно-правового документа, який би забороняв зарахування часу перебування працівника у відпустці (як основній, так і додатковій за роботу у шкідливих та важких умовах праці) до стажу, який дає право на пільгову пенсію за Списком № 1 та Списком № 2.

При визначенні стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, необхідно також врахувати, що для зарахування відповідного періоду до стажу, який дає право на таку пенсію, надається уточнююча довідка підприємства, установи, організації або їх правонаступників за формою згідно з додатком 5 до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.93 р. № 637. У цій довідці вказуються періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка. В обов’язковому порядку підтверджується зайнятість на роботах із шкідливими і важкими умовами праці повний робочий день. Необхідно врахувати також те, що при призначенні пенсії за віком на пільгових умовах для зарахування до стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, певного 5-річного періоду роботи зі шкідливими і важкими умовами праці після 21.08.92 р., відповідне право впродовж цього періоду повинне бути підтверджене результатами атестації робочих місць за умовами праці (п. 4.1 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 р. № 383, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 01.12.2005 р. за № 1451/11731).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі