Теми статей
Обрати теми

Педагогічна робота після виходу на пенсію за вислугу років

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Педагогічна робота після виходу на пенсію за вислугу років

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

За яких умов та на яких педагогічних посадах можна працювати після виходу на пенсію за вислугу років? Чи можна в цьому випадку працювати на посаді шкільного бібліотекаря?

(м. Біла Церква, Київська обл.)

 

Право на пенсію за вислугу років працівникам освіти за наявності спеціального стажу роботи не менш як 25 років надано відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-ХІІ (далі — Закон № 1788) та Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.93 р. № 909 (далі — Перелік № 909).

При визначенні права на пенсію за вислугу років стаж обчислюється за даними трудової книжки, а в разі необхідності — уточнюючих довідок.

Умовою для зарахування до спеціального стажу роботи, який дає право на пенсію за вислугу років, періодів роботи працівників освіти є наявність факту роботи у ці періоди на відповідних посадах та у закладах, зазначених у Переліку № 909.

Право працівника на таку пенсію не залежить від обсягу навчального навантаження, а отже, і від розміру заробітної плати та обсягу сплачених страхових внесків. При цьому допускається підсумовування стажу роботи за періоди роботи в закладах та установах як освіти, так і охорони здоров’я та соціального захисту.

Згідно зі ст. 7 Закону № 1788 пенсія за вислугу років призначається лише за умови залишення роботи, яка дає право на таку пенсію.

Тобто особа, якій призначено пенсію за вислугу років, не має права працювати на посадах у закладах і установах, зазначених у всіх розділах Переліку № 909 (розділ 1 «Освіта», розділ 2 «Охорона здоров’я» та розділ 3 «Соціальний захист»).

Щодо роботи на посаді бібліотекаря, то Переліком № 909 передбачено посади завідувача та бібліотекаря бібліотеки як закладу освіти (із статусом юридичної особи). Водночас таке право на пільгову пенсію не поширюється на завідувачів та бібліотекарів шкільних бібліотек, які є структурним підрозділом навчального закладу, а отже, не мають статусу юридичної особи.

Таким чином, у загальноосвітньому навчальному закладі працівнику при оформленні ним пенсії за вислугу років можна одночасно працювати бібліотекарем.

Крім того, звертаємо увагу на те, що не всі педагогічні працівники мають право на пенсію за вислугу років. Перелік посад педагогічних працівників затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963. Саме на тих педагогічних посадах, які не віднесено до Переліку № 909, можна працювати після оформлення пенсії за вислугу років і отримувати одночасно пенсію та заробітну плату (наприклад, на посадах: методиста, концертмейстера, культорганізатора, інструктора з фізкультури тощо).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі