Теми статей
Обрати теми

Підвищена оплата праці медпрацівників фтизіатричних МСЕК та патолого-анатомічних бюро

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Підвищена оплата праці медпрацівників фтизіатричних МСЕК та патолого-анатомічних бюро

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Чому медичним працівникам фтизіатричних (фтизіопульмонологічних) медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) та патолого-анатомічних бюро (відділень) не здійснюються виплати, передбачені для медичних працівників протитуберкульозних закладів охорони здоров’я постановою КМУ від 16.02.2011 р. № 123, адже згідно з наказом МОЗ від 18.08.2010 р. № 684 ці заклади (відділення) віднесено до закладів (підрозділів) із високим ступенем ризику інфікування на туберкульоз?

(м. Донецьк)

 

Постановою Кабінету Міністрів України «Про деякі заходи щодо підвищення престижності праці медичних працівників, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз» від 16.02.2011 р. № 123* (далі — постанова) встановлено підвищення посадових окладів та надбавок за тривалість безперервної роботи всім лікарям та фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою, що допущені до медичної діяльності, спеціалізованих закладів охорони здоров’я та їх структурних підрозділів, які здійснюють діагностику туберкульозу і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на заразну та активну форми туберкульозу.

* Див. «ОП», 2011, № 7, с. 6. — Прим. ред.

На виконання п. 2 цієї постанови Міністерством охорони здоров’я України спільно з Міністерством соціальної політики України затверджено наказ «Про внесення змін до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 19.07.2011 р. № 284/424 **.

** Див. «ОП», 2011, № 16, с. 4. — Прим. ред.

Згідно з цим наказом для медичних працівників, які надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на заразну форму туберкульозу і найбільше ризикують своїм здоров’ям, встановлено підвищення посадових окладів на 60 % у зв’язку із важкими умовами праці та надбавку за тривалість безперервної роботи у розмірі до 60 % посадового окладу залежно від стажу роботи на відповідній посаді. Зазначені виплати здійснюють за умови, якщо заклади, в яких проводять ці виплати, передбачені Переліком спеціалізованих закладів охорони здоров’я, які здійснюють діагностику туберкульозу та надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на туберкульоз, затвердженим наказом МОЗ від 16.07.2009 р. № 514 (далі — Перелік № 514), та Стандартом інфекційного контролю за туберкульозом в лікувально-профілактичних закладах, місцях довгострокового перебування людей та проживання хворих на туберкульоз, затвердженим наказом МОЗ від 18.08.2010 р. № 684 (далі — Стандарт № 684).

Ураховуючи, що згідно з п. 3.4 Стандарту № 684 (у редакції наказу МОЗ від 12.01.2012 р. № 950), фтизіатричні (фтизіопульмонологічні) медико-соціальні експертні комісії віднесено до закладів (підрозділів) із високим ступенем ризику інфікування на туберкульоз, наказом МОЗ від 17.10.2012 р. № 814 (далі — наказ № 814) до Переліку № 514 внесено зміни, якими Перелік протитуберкульозних закладів доповнено фтизіатричними (фтизіопульмонологічними) медико-соціальними експертними комісіями обласних центрів (бюро) медико-соціальної експертизи.

Отже, відтепер медичні працівники зазначених закладів мають право на підвищення посадових окладів на 60 відсотків та надбавку за тривалість безперервної роботи у розмірах до 60 відсотків посадового окладу залежно від стажу роботи в цих закладах. Наказ № 814 набув чинності з дня його офіційного опублікування (28.12.2012 р.).

Що стосується патолого-анатомічних бюро (відділень), то хоча вони і віднесені до закладів (підрозділів) із високим ступенем ризику інфікування на туберкульоз, але у їх складі не створені спеціалізовані підрозділи, які здійснюють лише дослідження померлих від туберкульозу. Крім того, вони не передбачені й Переліком № 514, що не дає підстав для здійснення зазначених виплат. У зв’язку з наведеним, працівникам цих закладів (підрозділів) здійснюється тільки підвищення посадових окладів на 30 відсотків відповідно до п. 4 додатка 3 до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі