Теми статей
Обрати теми

У розрахунковому періоді — матеріальна допомога на оздоровлення та компенсація за невикористану відпустку: як розрахувати допомогу по вагітності та пологах

Редакція ОП
Відповідь на запитання

У розрахунковому періоді — матеріальна допомога на оздоровлення та компенсація за невикористану відпустку: як розрахувати допомогу по вагітності та пологах

 

Світлана ДИМИТРЕНКО, начальник відділу вдосконалення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України

 

Методисту відділу освіти надано частину щорічної основної відпустки на 24 календарні дні з 07.05.2013 р. по 31.05.2013 р. включно. У травні жінці також було нараховано та виплачено матеріальну допомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу та компенсацію за невикористані 17 календарних днів щорічної основної відпустки. З 29.07.2013 р. ця працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Чи включаються до розрахунку середньої заробітної плати для обчислення допомоги по вагітності та пологах виплати, нараховані у травні 2013 року, а саме: відпускні, матеріальна допомога на оздоровлення та компенсація за невикористану відпустку?

(м. Дніпропетровськ)

 

Розрахунок допомоги по вагітності та пологах здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Розмір допомоги по вагітності та пологах визначається як добуток середньоденної заробітної плати та кількості календарних днів, що припадають на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і підлягають оплаті згідно з листком непрацездатності (п. 20 Порядку № 1266).

У свою чергу, відповідно до абзацу третього п. 14 Порядку № 1266 середньоденна заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах визначається шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувався єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ), на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком).

Розрахунковим періодом для розрахунку допомоги по вагітності та пологах, як і в разі обчислення допомоги по тимчасовій непрацездатності, є останні 6 повних календарних місяців роботи, що передують місяцю, в якому починається відпустка по вагітності та пологах (з першого до першого числа). При цьому слід пам’ятати, що кількість календарних днів у розрахунковому періоді зменшується на календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин, але не зменшується на невідпрацьовані з інших причин дні. Такими іншими причинами можуть бути, наприклад, оплачувані відпустки, відпустки без збереження заробітної плати (лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.04.2011 р. № 01-14-944 // «ОП», 2012, № 16, с. 12). Також дні розрахункового періоду не зменшуються на кількість святкових та неробочих днів (лист Мінпраці від 13.02.2010 р. № 36/18/99-10 // «ОП», 2010, № 6, с. 9).

Оскільки в наведеному запитанні відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами починається 29.07.2013 р., розрахунковим періодом є січень — червень 2013 року. При цьому дні щорічної основної відпустки у травні 2013 року не виключаються із загальної кількості календарних днів.

Щодо суми нарахованої в розрахунковому періоді заробітної плати, яка бере участь у розрахунку середньої зарплати, зауважимо таке.

При розрахунку середньої заробітної плати для визначення суми допомоги по вагітності та пологах ураховуються всі виплати, які включаються до фонду оплати праці згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), та з яких сплачено ЄСВ, але з урахуванням обмеження щодо максимальної величини, у межах якої провадиться обкладення ЄСВ.

Із цього випливає, що до розрахунку середньої зарплати для визначення допомоги по вагітності та пологах необхідно включати всі виплати як за відпрацьований, так і за невідпрацьований час. До останніх, зокрема, належать відпускні, компенсація за невикористану відпустку, збереження заробітної плати за час навчання на курсах кваліфікації, оплата простоїв не з вини працівника та інші виплати, зазначені в п.п. 2.2.12 Інструкції № 5 (див. листи Мінпраці від 18.01.2010 р. № 396/0/14-10/18 // «ОП», 2010, № 3, с. 15, і від 01.02.2010 р. № 1000/0/14-10/18 // «ОП», 2010, № 4, с. 5).

Згідно зі ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-ХІІ педагогічним і науково-педагогічним працівникам при наданні щорічної відпустки виплачується матеріальна допомога на оздоровлення в розмірі місячного посадового окладу.

Така матеріальна допомога належить до фонду оплати праці (п.п. 2.3.3 Інструкції № 5), обкладається ЄСВ, тому вся її сума включається до розрахунку середньої заробітної плати. При цьому слід пам’ятати: якщо в місяці, в якому було нараховано матеріальну допомогу, працівник був на лікарняному (у декретній відпустці, у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку), то така допомога включатиметься до розрахунку середньої заробітної плати пропорційно відпрацьованим у такому місяці робочим дням (п. 9 Порядку № 1266).

Висновок: суми відпускних, компенсації за невикористану відпустку, матеріальної допомоги на оздоровлення, нараховані у травні 2013 року, уключатимуться до розрахунку середньої заробітної плати для обчислення допомоги по вагітності та пологах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі