Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ЗАТВЕРДЖЕНО ЗВІТ ПРО ПОСЕРЕДНИЦТВО У ПРАЦЕВЛАШТУВАННІ (ФОРМА № 1-ПА)

Наказом Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. № 315 затверджено форму звітності № 1-ПА «Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб’єктами господарювання, які надають послуги з посередництва в працевлаштуванні» та порядок її подання.

Ця форма звітності є нововведенням оновленого Закону про зайнятість (від 05.07.2012 р. № 5067-VI). Звіт за формою № 1-ПА подають суб’єкти господарювання (юридичні особи і фізичні особи — підприємці), які надають послуги з посередництва в працевлаштуванні, і суб’єкти господарювання, які наймають працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в інших роботодавців. Інформація подається щорік не пізніше 1 лютого після звітного року до територіального органу Держслужби зайнятості України в містах Києві й Севастополі, районі, місті, районі в місті за місцем ведення діяльності незалежно від місця свого розташування.

Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, днем закінчення строку подання звіту є перший після нього робочий день.

За неподання або порушення порядку подання такого звіту передбачено штраф в двократному розмірі мінімальної заробітної плати, установленої на момент виявлення порушення.

Наказ набув чинності 12.07.2013 р.

 

ОПЛАТА ПРАЦІ СУДОВИХ ЕКСПЕРТІВ

Наказом МОЗ «Про умови оплати праці працівників державних спеціалізованих установ судово-медичних і судово-психіатричних експертиз» від 17.06.2013 р. № 510 лікарів — судових експертів усіх спеціальностей і судових експертів усіх спеціальностей з вищою немедичною освітою за умовами оплати праці прирівняли до відповідних категорій судових експертів. Головними критеріями віднесення до посади є кваліфікаційна категорія (для лікарів) і стаж роботи на посаді (для судових експертів).

Наказ набув чинності 09.07.2013 р.

 

ОПЛАТА ПРАЦІ ТРЕНЕРІВ-ВИКЛАДАЧІВ

У листі від 23.01.2013 р. № 1/11-582 Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України роз’яснило умови оплати праці тренерів-викладачів позашкільних навчальних закладів і виплати таким працівникам надбавки за вислугу років.

Відповідно до п. 2 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, умови оплати праці керівників, спеціалістів, службовців і робітників структурних підрозділів і окремих працівників установ, закладів і організацій освіти, для яких їх не передбачено цією Інструкцією, установлюються відповідно до умов оплати праці аналогічних категорій працівників відповідних галузей народного господарства та виробництв.

Діяльність тренерів-викладачів позашкільних навчальних закладів зараховується до діяльності аналогічної категорії працівників закладів фізичної культури і спорту, у зв’язку з чим умови оплати праці таких працівників визначаються згідно з нормативно-правовими актами сфери фізичної культури і спорту.

З приводу виплати надбавки за вислугу років зазначеним працівникам роз’яснено, що Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78, поширюється на педагогічних і науково-педагогічних працівників, перелік посад яких затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти.

Як зазначило відомство, водночас для працівників закладів і організацій області фізичної культури і спорту, крім надбавок і доплат, передбачених для всіх працівників бюджетної сфери, передбачено підвищення за спеціалізацію, старшинство, за роботу з інвалідами, надбавки за спортивні звання, високі досягнення в праці, за рівень підготовки спортсменів, доплати за досягнення спортсменами високих результатів та інші надбавки і доплати, передбачені для працівників саме цієї галузі.

 

НАДАННЯ ВІДПУСТКИ ЗА ОСОБЛИВИЙ ХАРАКТЕР ПРАЦІ

Мінсоцполітики в листі від 15.03.2013 р. № 38/13/82-13 нагадало основні нюанси, пов’язані з наданням щорічних додаткових відпусток за особливий характер праці тривалістю до 35 календарних днів, передбачених ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Такі відпустки надаються окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах і умовах підвищеного ризику для здоров’я.

При наданні таких відпусток роботодавцеві необхідно пам’ятати такі правила:

1. Списки посад працівників, які мають право на таку відпустку, затверджено постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290.

2. Конкретна тривалість додаткової відпустки за особливий характер праці в розрізі посад (робіт) визначається в колективному або у трудовому договорі залежно від часу зайнятості працівника в особливих умовах.

3. Відпустка за особливий характер праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу. При цьому в розрахунок часу, що дає право на відпустку, зараховуються дні, коли працівник фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, установленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

4. Облік часу, відпрацьованого в особливих умовах, здійснюється власником підприємства або уповноваженим ним органом, тобто роботодавцем.

 

ОБКЛАДЕННЯ ЄСВ ДОПОМОГИ ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ

ПФУ в листі від 27.06.2013 р. № 16652/03-20 нагадав, що з 1 липня 2013 року суми допомоги по вагітності та пологах є об’єктом справляння єдиного соціального внеску: для нарахувань (за ставкою 33,2 %) і утримань (за ставкою 2 %).

Суми нарахованого та утриманого внеску відображаються платником у звітності в ПФУ і підлягають сплаті не пізніше 20-го числа місяця, що настає за місяцем нарахування (28-го числа — для гірничих підприємств).

У зв’язку з набуттям чинності згаданими нововведеннями ПФУ розроблено зміни до деяких постанов ПФУ щодо нарахування та сплати ЄСВ на суми допомоги по вагітності та пологах (про них ми обов’язково розповімо в наступних номерах нашого видання):

— Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ;

— Порядку формування і подання звітності з ЄСВ. Зокрема, змінюються таблиці 1 і 5 додатка 4, ярлики додатків 5 і 6 і таблиця 1 додатка 6.

 

ВІДВІДання СЕМІНАРУ НЕ Є ВІДРЯДЖЕННЯМ

У листі від 20.05.2013 р. № 31-07230-16-27/15177 Мінфін нагадав, що службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника установи на певний строк в інший населений пункт для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи. З цього випливає, що направлення працівника на навчання, зокрема на семінар, не є службовим відрядженням.

При цьому гарантії й компенсації таким працівникам надають згідно з постановою КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання іншим професіям з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695.

 

ДЕРЖПРАЦІ ПРО ПРОВЕДЕННЯ «ТРУДОВИХ» ПЕРЕВІРОК

У листі Держінспекції України з питань праці від 24.05.2013 р. № 210/21/01/2366-13 надано відповіді на деякі питання, пов’язані з перевірками порушення законодавства у сфері трудових відносин. Зокрема, роз’яснено такі питання.

1. Період, що перевіряється. У разі планової перевірки перевіряється, як правило, період від останньої перевірки або останній календарний рік. Позапланові перевірки проводяться за той період, порушення законодавства в якому стали підставою для проведення перевірки.

При цьому перевірка здійснюється незалежно від закінчення строку давності для притягання до адміністративної відповідальності, установленого ст. 38 Кодексу України про адміністративні правопорушення
(у зазначеному випадку — 3 місяці з моменту здійснення провини, а у випадку з провиною, що триває, —
3 місяці з моменту її виявлення).

2. Перевірка документів з терміном зберігання, що минув. На думку Держпраці, у разі закінчення терміну зберігання документів, необхідних для перевірки, роботодавець має надати державному інспекторові праці акт знищення необхідних документів, оформлений в установленому порядку.

3. Присутність керівника при проведенні невиїзної перевірки. У разі проведення невиїзної перевірки в приміщенні Держпраці України або її територіального органу оригінали первинних документів для перевірки надаються керівником або його заступником, або іншою уповноваженою особою суб’єкта господарювання.
У більшості випадків такі перевірки проводяться за бажанням керівників суб’єктів господарювання. Якщо у суб’єкта господарювання немає адміністративного приміщення, то керівник такого суб’єкта господарювання може бути запрошений (а не викликаний) до приміщення Держпраці України або її територіальних органів.

Про «трудові» перевірки див. також у газеті «Оплата праці», 2013, № 12, с. 3; № 4, с. 3; 2012, № 22, с. 3, с. 11.

 

ІНДЕКС ІНФЛЯЦІЇ В ЧЕРВНІ 2013 РОКУ

За даними Державної служби статистики України, індекс споживчих цін на товари і послуги (індекс інфляції) у червні 2013 року склав 100,0 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі