Теми статей
Обрати теми

Щодо обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням

Редакція ОП
Лист від 23.05.2013 р. № 04-29-1326

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ЩОДО ОБЧИСЛЕННЯ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ (ДОХОДУ, ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ) ДЛЯ РОЗРАХУНКУ ВИПЛАТ ЗА ЗАГАЛЬНООБОВ’ЯЗКОВИМ ДЕРЖАВНИМ СОЦІАЛЬНИМ СТРАХУВАННЯМ

Лист від 23.05.2013 р. № 04-29-1326

 

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, розглянувши <…> звернення, повідомляє таке.

Пунктом 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок), визначено, якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітку з поважних причин, що зазначені у пункті 4 цього Порядку, або якщо страховий випадок настав у перший день роботи, середня заробітна плата для розрахунку страхових виплат та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), встановленої працівникові на момент настання страхового випадку.

В свою чергу згідно із абзацом восьмим пункту 14 Порядку, у разі коли середня заробітна плата обчислюється відповідно до пункту 10 Порядку, середньоденна заробітна плата за один календарний день визначається шляхом ділення тарифної ставки або її частини на середньомісячну кількість календарних днів (30,44), а за один робочий день (годину) — на середньомісячну кількість робочих днів (годин), установлену на підприємстві (у структурному підрозділі або за індивідуальним графіком роботи).

Отже, для розрахунку середньоденної заробітної плати при визначенні розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності у випадках, визначених пунктом 10 Порядку, необхідно місячну тарифну ставку (посадовий оклад) розділити на середньомісячну кількість робочих днів (годин), установлену на підприємстві. У цьому випадку середньомісячну кількість робочих днів (годин) визначають шляхом ділення балансу робочого часу підприємства за календарний рік, в якому настав страховий випадок, на дванадцять місяців.

 

Заступник директора
Т. Нагорна

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Розрахунок лікарняних, якщо в розрахунковому періоді не було заробітку

 

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втраті працездатності (далі — ФСС ТВП) висловив свою точку зору щодо порядку розрахунку середньої зарплати для оплати лікарняного у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю в таких випадках:

— якщо в розрахунковому періоді застрахована особа не мала заробітку з поважної причини;

— якщо тимчасова непрацездатність настала в перший робочий день.

Нагадаємо, що поважними причинами згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат із загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266), є:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і шестирічного віку за медичним висновком.

Пояснимо суть питання, розглянутого в листі, що коментується.

Згідно з п. 10 Порядку № 1266, якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітку (грошового забезпечення) з поважних причин або якщо страховий випадок настав у перший робочий день, середня заробітна плата (грошове забезпечення) для розрахунку страхових виплат та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої працівникові на момент настання страхового випадку.

При цьому середня зарплата (грошове забезпечення) за один календарний день визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) або її частини на середньомісячну кількість календарних днів (30,44), а за один робочий день (годину) — на середньомісячну кількість робочих днів (годин), установлену на підприємстві або за індивідуальним графіком роботи (абзац восьмий п. 14 Порядку № 1266).

Питання полягає в тому, як розраховується середньомісячна кількість робочих днів (годин), установлена на підприємстві або за індивідуальним графіком роботи?

Річ у тому, що Порядок № 1266 не містить жодних правил щодо визначення середньомісячної кількості робочих днів.

Згідно з п. 4 постанови КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 право надавати роз’яснення щодо застосування Порядку № 1266 має Мінсоцполітики (раніше — Мінпраці). У листі від 08.01.2008 р. № 9783/0/14-07/020 Мінпраці роз’яснювало, що для розрахунку середньої зарплати необхідно брати кількість робочих днів за балансом робочого часу підприємства (підрозділу) в розрахунковому періоді — 6 календарних місяців. Отже, середньомісячну кількість робочих днів обчислювали шляхом ділення загальної кількості робочих днів (годин) за балансом робочого часу підприємства, установи, організації в розрахунковому періоді на 6.

У листі, що коментується, ФСС ТВП виклав інший підхід до обчислення середньомісячної кількості робочих днів (годин) для цілей застосування п. 10 Порядку № 1266. Так, середньомісячна кількість робочих днів (годин), на думку ФСС ТВП, визначається шляхом ділення загальної кількості робочих днів (годин) за балансом робочого часу підприємства, установи, організації за календарний рік, у якому настав страховий випадок, на 12 місяців.

Розглянемо умовний числовий приклад, на якому проілюструємо викладений фахівцями ФСС ТВП порядок розрахунку лікарняних.

Приклад . Працівник у перший робочий день (01.07.2013 р.) захворів. Тимчасова непрацездатність згідно з листком непрацездатності, виданим в установленому порядку, тривала з 01.07.2013 р. по 05.07.2013 р. включно. Посадовий оклад працівника складає 4000 грн., страховий стаж — 10 років і 2 місяці. На підприємстві встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями — суботою та неділею.

Як розрахувати суму лікарняних?

Оскільки страховий стаж працівника складає 10 років і 2 місяці, то виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності й оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця здійснюються в розмірі 100 % середньої зарплати.

На підприємстві встановлено п’ятиденний робочий тиждень. Загальна кількість робочих днів за балансом робочого часу на 2013 рік складає 251.

Визначимо середньомісячну кількість робочих днів:

251 р. дн. : 12 міс. = 20,92 р. дн.

Середньоденна зарплата складе:

4000 грн. : 20,92 р. дн. = 191,20 грн.

На період тимчасової непрацездатності припадає 5 робочих днів згідно з графіком роботи підприємства, тому лікарняний оплачується за рахунок коштів підприємства.

Сума оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, здійснена за рахунок коштів підприємства, складе:

191,20 x 5 р. дн. = 956 грн.

Такий підхід до розрахунку лікарняних згідно з п. 10 Порядку № 1266, запропонований фахівцями ФСС ТВП, має право на життя. Однак, на жаль, його чітко не прописано безпосередньо в Порядку № 1266. Ураховуючи положення п. 4 постанови КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 про те, що право надавати роз’яснення щодо застосування Порядку № 1266 має Мінсоцполітики, в цій ситуації має бути озвучено позицію саме цього відомства щодо зазначеного питання. Наша редакція звернулася з відповідним запитом до Мінсоцполітики. Результати звернення обов’язково будуть опубліковані на сторінках нашої газети.

 

Тетяна ГУЛЬ, економіст-аналітик
 Видавничого будинку «Фактор»
(e-mail: t.gul@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі