Теми статей
Обрати теми

Щодо тривалості щорічної основної відпустки керівника гуртка дошкільного навчального закладу

Редакція ОП
Лист від 20.06.2013 р. № 02-8/388

ЦК ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Щодо тривалості щорічної основної відпустки керівника гуртка дошкільного навчального закладу

Лист від 20.06.2013 р. № 02-8/388*

(витяг)

 

* Лист розміщено на офіційному сайті ЦК Профспілки працівників освіти і науки України (http://pon.org.ua). — Прим. ред.

 

Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346.

У розділі II «Позашкільні навчальні заклади» додатка до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, яким затверджено тривалість щорічної основної відпустки, керівникам гуртків, студій, секцій, інших форм гурткової роботи передбачено тривалість щорічної відпустки 42 календарних дні. При цьому в примітці 3 до даного розділу передбачено, що щорічна основна відпустка зазначеної тривалості надається працівникам, на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти.

Посада керівника гуртка належить до номенклатури посад позашкільних навчальних закладів, що підтверджується п. 10 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102. На даний час цей пункт Інструкції застосовується з урахуванням додатка 8 до наказу Міністерства освіти і науки України від 26 вересня 2005 р. № 557, яким затверджено Схему тарифних розрядів посад керівних та педагогічних працівників позашкільних закладів усіх типів і найменувань, шкіл естетичного виховання (п. 7 наказу № 557). Згідно із приміткою 7 до п. 10 Інструкції № 102 умови визначення тарифних розрядів керівникам гуртків поширюються на всі типи установ освіти.

Тож оскільки оплата праці керівника гуртка дошкільного навчального закладу провадиться відповідно до умов оплати праці працівників навчальних закладів, щорічна основна відпустка працівникам, які посідають цю посаду, має надаватися тривалістю 42 календарних дні.

 

Голова Профспілки Г. Труханов

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Тривалість щорічної відпустки керівника гуртка дошкільного навчального закладу

 

Згідно з ч. 6 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затверджуваному Кабінетом Міністрів України. Іншим категоріям працівників закладів освіти, які не належать до перелічених, щорічна відпустка надається тривалістю, що встановлена для конкретних посад таких працівників та зазначена в їх трудових договорах. Але в будь-якому разі згідно з ч. 1 ст. 6 Закону № 504 щорічна основна відпустка працівника за відпрацьований рік не може бути меншою 24 календарних днів.

У розділі I «Дошкільні навчальні заклади» додатка до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346** (далі — Порядок № 346), визначено тривалість щорічної основної відпустки педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів. Але посада керівника гуртка дошкільного навчального закладу не вказана у додатку до Порядку № 346. Тому постає питання щодо тривалості щорічної основної відпустки для таких працівників.

** Див. «ОП», 2013, № 13, с. 23.

Відповідно до роз’яснення, наведеного на офіційному сайті Міністерства освіти та науки України (www.mon.gov.ua) у рубриці «Соціально-економічні питання», фахівці цього відомства вважають, що до внесення змін у Порядок № 346 тривалість щорічної основної відпустки керівника гуртка дошкільного навчального закладу повинна складати 42 календарних дні, як і для інших педагогічних працівників цього закладу (вихователів, музичного керівника, інструктора з фізкультури, практичного психолога, соціального педагога тощо).

Також і ЦК Профспілки працівників освіти і науки у листі що коментується, надає логічні висновки щодо надання керівнику гуртка дошкільного навчального закладу щорічної основної відпустки тривалістю 42 календарних дні. Аргументує свою позицію Профспілка так.

У розділі II «Позашкільні навчальні заклади» додатка до Порядку № 346 наведена тривалість щорічної основної відпустки для керівника гуртка позашкільного навчального закладу, яка становить 42 календарних дні. При цьому приміткою 3 до цього розділу встановлено: щорічна основна відпустка зазначеної тривалості надається працівникам, на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти.

При визначенні оплати праці керівників гуртків навчальних закладів керуємося Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). Так, п. 10 Інструкції № 102 регламентує питання встановлення тарифного розряду керівним та педагогічним працівникам позашкільних закладів. Приміткою 7 до п. 10 Інструкції № 102 встановлено, що умови визначення тарифних розрядів керівникам гуртків поширюються на всі типи установ освіти.

Отже, тарифний розряд керівника гуртка дошкільного навчального закладу встановлюється так само, як і для керівника гуртка позашкільного навчального закладу. У такому випадку виконується вимога, висунута приміткою 3 у додатку до Порядку № 346.

Таким чином, тривалість щорічної основної відпустки керівника гуртка дошкільного навчального закладу дорівнює тривалості аналогічної відпустки керівника гуртка позашкільного навчального закладу й становить 42 календарних дні. Такий висновок наведено у листі, що коментується.

Нагадаємо, що відповідно до Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 04.11.2010 р. № 1055 (далі — Типові штати, діють з 01.09.2011 р.), посада керівника гуртка дошкільного навчального закладу з розрахунку 0,125 штатної одиниці на одну групу введена в дошкільних навчальних закладах лише з 1 вересня 2011 року. Але, незважаючи на те, що наказ про затвердження Типових штатів прийнято більше двох років тому, а самі Типові штати набули чинності 1 вересня 2011 року, Міносвіти й досі не внесло відповідні зміни до Порядку № 346.

Як свідчить практика, зважаючи, що на сьогоднішній день зазначене питання нормативно не врегульоване, фахівці перевіряючих органів стверджують, що відповідно і законної підстави для надання керівникам гуртків дошкільних навчальних закладів щорічної відпустки тривалістю 42 календарних дні немає.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО,
заступник головного редактора
(e-mail: l.trokhimenko@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі