Теми статей
Обрати теми

Призначено пенсію державного службовця — маєш право на винагороду

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ПРИЗНАЧЕНО ПЕНСІЮ ДЕРЖАВНОГО СЛУЖБОВЦЯ — МАЄШ ПРАВО НА ВИНАГОРОДУ

 

Тетяна МІХНО, юрист-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У березні 2013 року заступника голови районної державної адміністрації було звільнено із займаної посади відповідно до ст. 10 Закону України «Про місцеві державні адміністрації».

На час звільнення він мав стаж державної служби 11 років 11 місяців та 28 днів, який складається зі служби у лавах Радянської армії протягом 2 років 1 місяця та 3 днів, служби в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування — 9 років 10 місяців 25 днів.

Чи мав право такий працівник на виплату грошової допомоги в розмірі 10 місячних посадових окладів при звільненні?

(Харківська обл.)

 

Відповідаючи на запитання, зазначимо, що, окрім загальних підстав розірвання трудового договору, передбачених Кодексом законів про працю України, у ч. 1 ст. 30 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII (далі — Закон про державну службу) перелічені інші підстави припинення державної служби. Так, згідно зі ст. 30 Закону про державну службу підставами, які припиняють проходження особою державної служби, є:

1) порушення умов реалізації права на державну службу (ст. 4);

2) недотримання пов’язаних із проходженням державної служби вимог, передбачених ст. 16 і 161 цього Закону;

3) досягнення державним службовцем граничного віку проходження державної служби (ст. 23);

4) відставка державних службовців, які займають посади першої або другої категорії (ст. 31);

5) виявлення або виникнення обставин, що перешкоджають перебуванню державного службовця на державній службі (ст. 12);

6) відмова державного службовця від прийняття або порушення Присяги, передбаченої ст. 17 цього Закону;

7) притягнення державного службовця до кримінальної або адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення, пов’язані з порушенням обмежень, передбачених Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції».

Щодо механізму звільнення з посади осіб, які є державними службовцями та обіймають посади заступників голів районних державних адміністрацій, то у ч. 2 ст. 10 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.99 р. № 586-XIV (далі — Закон про адміністрації) зазначено, що заступники голови районної державної адміністрації призначаються на посаду та звільняються з посади головою районної державної адміністрації за погодженням з головою обласної державної адміністрації. До речі, зверніть увагу на той факт, що в жодному разі не можна порушувати цю процедуру. Вона застосовується при кожному випадку звільнення, незважаючи на підстави, що призвели до звільнення.

Також відповідно до ч. 3 ст. 10 Закону про адміністрації перші заступники та заступники голів місцевих державних адміністрацій заявляють про припинення своїх повноважень новопризначеним головам місцевих державних адміністрацій у день їх призначення. Тобто цією нормою встановлено ще одну підставу, яка є такою, що перешкоджає подальшому перебуванню на посаді державного службовця, який обіймає посаду заступника голови районної державної адміністрації. Тобто призначення нового голови районної державної адміністрації допускає звільнення з обійманої посади заступника колишнього голови районної державної адміністрації.

Стосовно самої грошової допомоги, то слід зазначити, що згідно з ч. 13 ст. 37 Закону про державну службу грошова допомога в розмірі 10 місячних посадових окладів виплачується державним службовцям у разі виходу на пенсію за наявності стажу державної служби не менше 10 років. Із зазначеної норми вбачаються дві істотні умови, які впливають на можливість отримати таку грошову допомогу — наявність факту виходу на пенсію державного службовця та наявність у особи не менше 10 років стажу державної служби.

Так, у постанові Верховного Суду України від 18.09.2012 р. у справі № 21-211а12 було зазначено що обов’язковою умовою для отримання грошової допомоги в розмірі 10 посадових окладів відповідно до ч. 13 ст. 37 Закону про держслужбу є наявність права на вихід на пенсію державного службовця на момент звільнення з роботи, а не будь-яка інша підстава для припинення державної служби.

Оскільки з листа нам не вдалося встановити істинну причину звільнення посадовця, розглянемо два можливих шляхи вирішення ситуації.

Тож перша ситуація. Припустимо, що особа звільняється у зв’язку з виходом на пенсію.

Частиною 1 ст. 37 Закону про державну службу встановлено, що на одержання пенсії державних службовців мають право чоловіки, які досягли віку 62 років, за наявності страхового стажу не менше 25 років, у тому числі стажу державної служби — не менше 10 років, та які на час досягнення пенсійного віку працювали на посадах державних службовців, а також особи, які мають не менше 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, незалежно від місця роботи на час досягнення пенсійного віку.

До досягнення чоловіками зазначеного віку право на пенсію за віком мають державні службовці — чоловіки 1955 року народження і старші після досягнення ними наведеного нижче віку:

60 років — які народилися по 31 грудня 1952 року;

60 років 6 місяців — які народилися з 1 січня 1953 року по 31 грудня 1953 року;

61 рік — які народилися з 1 січня 1954 року по 31 грудня 1954 року;

61 рік 6 місяців — які народилися з 1 січня 1955 року по 31 грудня 1955 року.

Отже, аналізуючи дані, зазначені в питанні, та норми законодавства, можна дійти висновку, що, коли заступник голови районної державної адміністрації звільняється із займаної посади у зв’язку із досягненням пенсійного віку, установленого для державних службовців, він має право на отримання грошової допомоги у розмірі 10 посадових окладів, оскільки виходить на пенсію з посади державного службовця та має стаж державної служби більше ніж 10 років. Обґрунтовуючи цей висновок, нагадаємо, що для призначення пенсії слід користуватися Порядком обчислення стажу державної служби, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.94 р. № 283. Згідно з абзацом п’ятим п. 3 цього Порядку час військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях також включається до стажу державної служби.

Отже, у такому разі істотні умови для отримання грошової допомоги у розмірі 10 посадових окладів виконані. А тому особа буде мати право на отримання такої виплати. При цьому у заяві такого державного службовця та акті про його звільнення з посади має бути зазначена підстава «у зв’язку з виходом на пенсію державного службовця».

Стосовно другої ситуації зазначимо таке.

У випадку коли підставою звільнення особи, що була заступником голови державної адміністрації, було, наприклад, призначення нового голови районної державної адміністрації, та при цьому особа не досягла того віку, з якого можливий вихід на пенсію державного службовця, то призначення йому пенсії державного службовця не є можливим. Отже, при звільненні йому не може бути нараховано та виплачено грошову допомогу в розмірі 10 посадових окладів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі