Теми статей
Обрати теми

Проценти, нараховані на поточний або депозитний банківський рахунок, не оподатковуються

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Проценти, нараховані на поточний або депозитний банківський рахунок, не оподатковуються

 

Чи повинні фізичні особи відображати у податковій декларації про майновий стан і доходи дохід у вигляді процентів, нарахованих на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок?

 

Відповідно до п.п. 164.2.8 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755­VІ (далі — ПКУ) до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок (крім процентів, визначених у пп. 165.1.2 та 165.1.41 ПКУ, а саме:

— доходів, отриманих платником податку у вигляді процентів, що нараховані на цінні папери, емітовані Міністерством фінансів України, та на боргові зобов’язання Національного банку України (п.п. 165.1.2 ПКУ);

— доходів у вигляді процентів на поточні банківські рахунки, за якими на користь фізичних осіб здійснюються виключно виплати заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших, передбачених законом соціальних виплат (п.п. 165.1.41 ПКУ)).

При цьому п.п. 164.2.8 ПКУ в частині включення до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок та абзаци другий — четвертий п. 167.2 ПКУ у частині оподаткування процентів набирають чинності з 1 січня 2015 року (абзац шостий п. 1 розд. ХІХ «Прикінцеві положення» ПКУ).

Форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі — форма) та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі — Інструкція) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2011 р. № 1395, із змінами і доповненнями.

Пунктом 1 розд. II Інструкції передбачено, що податкова декларація про майновий стан і доходи (далі — декларація) складається з восьми розділів та семи додатків до неї.

Однак формою декларації не передбачено окремого рядка щодо відображення доходів, отриманих у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок.

Враховуючи те, що п.п. 164.2.8 ПКУ у частині включення до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок набирає чинності з 1 січня 2015 року, то фізичні особи при заповненні декларації мають право не відображати доходи у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок.

 

За інформацією з Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ
 www.sts.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі