Теми статей
Обрати теми

Виплати молодшим медичним сестрам протитуберкульозних диспансерів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Виплати молодшим медичним сестрам протитуберкульозних диспансерів

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально­економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Чи мають право на отримання допомоги на оздоровлення молодші медичні сестри протитуберкульозних диспансерів і на якій підставі? Які умови оплати їх праці за шкідливі умови?

(запитання з електронної пошти редакції)

 

Абзацом четвертим п. 2 постанови Кабінету Міністрів України «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524 медичним і фармацевтичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров’я передбачено з 1 січня 2012 року виплату допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основ­ної щорічної відпустки.

До медичних працівників належать особи, які мають повну вищу або неповну вищу медичну освіту і відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам щодо посад лікарів та середнього медичного персоналу (фельдшерів, акушерок, сестер медичних, лаборантів тощо).

Усім іншим працівникам закладів охорони здоров’я, у тому числі й молодшим медичним сестрам, виплата допомоги на оздоровлення здійснювалася у 2012 році відповідно до п. 5.11 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови) в межах затверджених для закладу асигнувань на оплату праці: «Керівники мають право надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання». Крім того, за наявності економії фонду оплати праці може здійснюватися преміювання працівників за умови виконання показників діяльності структурного підрозділу та закладу.

Відповідно до частини другої ст. 22 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» від 05.07.2001 р. № 2586-­III редакції Закону України від 22.03.2012 р. № 4565-­VІ) працівники протитуберкульозних закладів охорони здоров’я, до яких належать і молодші медичні сестри, мають право на допомогу на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання щорічної відпустки. Вказана норма цього Закону (частина друга ст. 22 Закону) набрала чинності з 1 січня 2013 року. На виконання вищезазначеної норми цього Закону має бути прийнято постанову Кабінету Міністрів України, яка регулюватиме порядок надання цієї допомоги.

Щодо оплати за роботу у шкідливих умовах, то відповідно до п. 4 додатка 3 до Умов молодшим медичним сестрам протитуберкульозних диспансерів посадові оклади підвищуються на 30 %.

Крім того, Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2011 р. № 123» від 10.05.2012 р. № 582 (далі — постанова № 582), згідно з якою перелік посад працівників, що мають право на підвищення посадових окладів на 30 та 60 % та надбавки за тривалість безперервної роботи у розмірах до 40 та 60 % посадового окладу, доповнено посадами молодших медичних сестер спеціалізованих закладів охорони здоров’я (структурних підрозділів), які здійснюють діагностику туберкульозу та надають лікувально­профілактичну допомогу хворим на заразну та активну форми туберкульозу. Постанова № 582 набрала чинності з 1 січня 2013 року.

У зв’язку з прийняттям цієї постанови МОЗ підготувало зміни до Умов щодо встановлення для молодших медичних сестер зазначених виплат, які здійснюватимуться з 1 січня 2013 року. Після погодження із зацікавленими міністерствами та державної реєстрації в Мін’юсті наказ буде доведено до закладів охорони здоров’я.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі