Теми статей
Обрати теми

Надбавка за престижність педагогічної праці методистам та завідувачам лабораторій університетів та академій

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Надбавка за престижність педагогічної праці методистам та завідувачам лабораторій університетів та академій

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи виплачується надбавка в розмірі 20 відсотків посадового окладу за престижність педагогічної праці методистам та завідувачам навчальних лабораторій вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації?

(м. Донецьк)

 

З метою підвищення престижності праці педагогічних працівників постановою Кабінету Міністрів України «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 (далі — постанова № 373) установлено педагогічним працівникам навчальних закладів та інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування надбавку в розмірі
20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

Цю постанову оголошено наказом МОНмолодьспорту «Про постанову Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. № 373» від 20.05.2011 р. № 470. Пунктом 2 цього наказу визначено обов’язок органів освіти і науки, керівників установ та організацій, підпорядкованих міністерству, прийняти постанову до керівництва.

Щодо її застосування в листі МОНмолодьспорту від 25.05.2011 р. № 1/9-385 надано роз’яснення, в якому зазначається, що надбавка встановлюється усім педагогічним працівникам, перелік посад яких затверджений постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963), усіх навчальних закладів, інших установ і закладів незалежно від відом-чого підпорядкування.

До цього Переліку включено, зокрема, посади методиста та завідувача відділу (лабораторії, кабінету, частини) з основного напряму діяльності.

У Переліку № 963 до окремих посад висунуто умову щодо їх належності до певних типів закладів освіти, для інших — її не передбачено. До посад методиста, завідувача навчальної лабораторії, кабінету, як і до посад учителя, викладача, майстра виробничого навчання та багатьох інших, така вимога не висувається.

Належність навчальних лабораторій до структурних підрозділів з основного напряму діяльності засвідчується положеннями ст. 22 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III, де передбачено, що головним завданням вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації є здійснення освітньої діяльності, яка забезпечує підготовку фахівців відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів. Відповідно до ст. 30 цього Закону лабораторії, кафедри, які об’єднуються у факультети, є основними навчально-науковими структурними підрозділами вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації.

Таким чином, навчальна лабораторія є структурним підрозділом, що відповідає основному напряму діяльності вищого навчального закладу III— IV рівнів акредитації.

Про віднесення цих посад до педагогічних ідеться також у додатку 4 до наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557. Зазначеним наказомдодатку 4) затверджено схеми тарифних розрядів окремих посад педагогічних працівників навчальних закладів і установ освіти, зокрема й методиста та завідувача навчальної лабораторії вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації.

Тому працівники вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, які обіймають посади методистів та завідувачів навчальних лабораторій, належать до педагогічних працівників, яким має виплачуватися надбавка в розмірі 20 відсотків посадового окладу відповідно до постанови № 373.

Про виплату 20-відсоткової надбавки педагогічним працівникам вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації йдеться також у листі Міністерства соціальної політики України «Щодо актуальних проблем у галузі освіти» від 13.10.2011 р. № 10169/0/14-11/18, спрямованому на адресу ЦК Профспілки працівників освіти і науки України у зв’язку із зверненням Профспілки до Кабінету Міністрів України. У листі зазначено, що у Переліку № 963 визначено перелік посад педагогічних працівників усіх навчальних закладів, інших установ і закладів незалежно від відомчого підпорядкування, у тому числі вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, закладів післядипломної освіти, навчально-методичних (методичних) кабінетів (центрів) тощо, яким установлюється 20-відсоткова надбавка.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі