Теми статей
Обрати теми

Використання відпустки у зв’язку з навчанням після поновлення на роботі

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Використання відпустки у зв’язку з навчанням після поновлення на роботі

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин управління праці та зайнятості Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації

 

У вересні 2013 року судом прийнято рішення про поновлення на роботі працівника установи, якого було незаконно звільнено у жовтні 2012 року. Такий працівник мав право на відпустку у зв’язку з навчанням, оскільки протягом 2012/2013 навчального року навчався без відриву від виробництва у магістратурі університету на вечірній формі навчання. Чи може цей працівник скористатися навчальною відпусткою за 2012/2013 навчальний рік після поновлення його на роботі або ж отримати за таку відпустку компенсацію?

(м. Ужгород)

 

Спочатку відзначимо щодо поновлення працівника на роботі. Відповідно до ст. 233 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) працівник може звернутися із заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду, зокрема, у справах про звільнення — у місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.

У ч. 2 ст. 235 КЗпП зазначено: при винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

Як указано у ч. 5 ст. 235 КЗпП, рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника, прийняте органом, який розглядає трудовий спір, підлягає негайному виконанню.

При цьому відповідно до ч. 1 ст. 76 Закону України «Про виконавче провадження» від 21.04.99 р. № 606-XIV виконання рішення вважається закінченим з дня видачі відповідного наказу або розпорядження власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом, який прийняв незаконне рішення про звільнення або переведення працівника, після чого державний виконавець виносить постанову про закінчення виконавчого провадження.

Звертаємо увагу, що поновлення на попередній роботі відбувається не з дати винесення судом рішення про таке поновлення, а з дати звільнення працівника, яка відповідно до цього рішення визнається недійсною. Про це відзначено у листі Міністерства праці та соціальної політики України від 07.08.2007 р. № 205/06/187-07.

Як відомо, у день звільнення з працівником здійснюється остаточний розрахунок (ст. 116 КЗпП). Зокрема, згідно зі ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткові відпустки працівникам, які мають дітей. Одразу зауважимо, що навчальна відпустка не належить до щорічних, а відтак на неї не розповсюджується наведена норма ст. 24 Закону № 504.

У листі Міністерства праці та соціальної політики України від 08.01.2009 р. № 1/06/186-09 вказано: законодавством про працю України не передбачено повернення працівником грошової компенсації за всі не використані ним дні щорічної відпустки в разі поновлення його на роботі.

Тепер щодо навчальної відпустки. Тривалість такої відпустки залежить від типу навчального закладу, року та форми навчання. Як правило, навчання у вищому навчальному закладі для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра здійснюється на п’ятому та шостому курсах навчання. Також слід ураховувати, що університет — це багатопрофільний вищий навчальний заклад IV рівня акредитації (ст. 25 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III).

Так, відповідно до ст. 15 Закону № 504 працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах IV рівня акредитації з вечірньою формою навчання на третьому та наступних курсах, надаються додаткові оплачувані відпустки тривалістю 30 календарних днів*.

У листі Міністерства соціальної політики України від 02.01.2013 р. № 2/13/116-13 вказано, що для отримання додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням працівнику-студенту необхідно надати роботодавцю довідку-виклик навчального закладу на сесію, в якій, зокрема, зазначаються: форма навчання; рівень акредитації навчального закладу; курс, на якому працівник навчається; період сесії, встановлений навчальним закладом; підстава для надання такої відпустки (для складання заліків та іспитів, настановних занять, державних іспитів, для підготовки та захисту дипломної роботи), та написати заяву про надання такої відпустки.

При цьому, як випливає з ч. 15 ст. 15 Закону № 504, навчальні відпустки надаються впродовж навчального року.

Таким чином, за обставин, наведених у запитанні, після поновлення на роботі працівник не матиме права на навчальну відпустку за минулий навчальний рік, оскільки скористатися нею він міг лише протягом 2012/2013 навчального року. У 2013/2014 навчальному році такий працівник має право скористатися цим видом відпустки за умови, що ним подовжено навчання та за місцем роботи надано довідку-виклик навчального закладу на сесію.

Наостанок зауважимо, що, на відміну від щорічних відпусток, відпустка у зв’язку з навчанням не підлягає поділу на частини, перенесенню на інший період, подовженню на святкові та неробочі дні та компенсації за невикористані дні такої відпустки, оскільки вона надається на період сесії на підставі вищезазначеної довідки-виклику і має виключно цільовий характер.

 

* Див. також с. 30-31 цього номера газети. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі