Теми статей
Обрати теми

Про оплату лікарняного та надання путівки під час відпустки для догляду за дитиною до 3 років

Редакція ОП
Лист від 16.09.2013 р. № 04-30-2481

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Про оплату лікарняного та надання путівки під час відпустки для догляду за дитиною до 3 років

Лист від 16.09.2013 р. № 04-30-2481

 

Розглянувши <…> звернення, виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повідомляє, що відповідно до ч. 1 ст. 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-III (далі — Закон № 2240) підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Порядок, умови видачі та провадження листків непрацездатності визначено Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455 (далі — Інструкція № 455).

Відповідно до п.п. «б» п. 3.15 Інструкції № 455 листок непрацездатності не видається для догляду за хворою дитиною в період щорічної (основної та додаткової) відпусток, відпустки без збереження заробітної плати, частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

Щодо виділення путівки на санаторно-курортне лікування жінці, яка знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, то п. 4.1 Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду, затвердженого постановою правління Фонду від 25.02.2009 № 12, передбачено, що рішення про виділення путівки застрахованій особі приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (далі — комісія (уповноважений) із соціального страхування), на підставі особистої заяви та довідки для одержання путівки (форма № 070/о).

Відповідно до ст. 4, 11 та 48 Закону № 2240 правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності постановило, що особи, які знаходяться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, продовжують перебувати у трудових відносинах з роботодавцем і є застрахованими особами в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, мають право на отримання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду (постанова правління Фонду «Про надання соціальних послуг особам, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку» від 16.06.2011 № 41).

Враховуючи вищевикладене, жінці, що знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, листок непрацездатності не видається для догляду за хворою дитиною, але вона має право на одержання путівки на санаторно-курортне лікування, придбаної за рахунок коштів Фонду, за умови дотримання п. 4.1 Порядку № 12.

 

Заступник директора Т. Нагорна

 

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ПРАВО НА ЛІКАРНЯНИЙ ЛИСТОК ТА СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ ВІД ФСС ТВП ДЛЯ ЖІНКИ, ЯКА ПЕРЕБУВАЄ У ВІДПУСТЦІ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО 3 РОКІВ

 

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) надав роз’яснення з питань правомірності видачі лікарняного листка та отримання соціальних послуг, зокрема путівки на санаторно-курортне лікування для жінок, які оформили відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Щодо лікарняного листка ФСС ТВП відповів: у період такої відпустки листок непрацездатності для догляду за хворою дитиною віком до 3 років не видається. Підстава для цього — п.п. «б» п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455. Пояснюється це просто — у цей період жінка вже отримує гарантовану законодавством матеріальну виплату — допомогу для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Водночас потрібно доповнити відповідь ФСС ТВП й іншими можливими в такій відпустці ситуаціями.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 179 КЗпП та ч. 4 ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР за бажанням жінки у період перебування її у відпустці для догляду за дитиною до 3 років їй надається право працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за нею зберігається право на отримання державної соціальної допомоги (по догляду за дитиною).

У разі якщо жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, працює в режимі неповного робочого часу, можливі такі ситуації:

— настання тимчасової непрацездатності безпосередньо жінки;

— хвороба її іншої дитини віком до 14 років;

— хвороба її дитини віком до 3 років (щодо якої оформлено відпустку для догляду за нею).

У першій ситуації (у разі хвороби матері дитини, яка працює у відпустці для догляду за такою дитиною в режимі неповного робочого часу), їй медичною установою видається листок непрацездатності, який за місцем її роботи підлягає оплаті на загальних підставах (див. листи Мін-праці від 02.03.2007 р. № 696/0/10-07/13 і від 26.06.2007 р. № 412/020/153-07). Перші 5 днів хвороби працівниці оплачуються за рахунок коштів роботодавця, починаючи з 6-го дня — за рахунок коштів ФСС ТВП.

У другій ситуації, якщо хворіє дитина віком до 14 років, листок непрацездатності також видається та оплачується на загальних підставах. При цьому допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується за рахунок коштів ФСС ТВП з 1-го дня непрацездатності.

А от якщо хворіє дитина до 3 років, для догляду за якою оформлено відпустку до 3 років, листок непрацездатності не видається. Як зазначає МОЗ у листі від 21.08.2009 р. № 3.07-58/2365, у такій ситуації законодавством узагалі не передбачено видачі будь-якого документа. А оскільки немає довідки, то на цей період за домовленістю з роботодавцем жінка може піти у щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати.

Тепер стосовно права на путівку на санаторно-курортне лікування. Оскільки особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, продовжують перебувати у трудових відносинах з роботодавцем та є застрахованими особами в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, ФСС ТВП постановою від 16.06.2011 р. № 41 підтвердив їх право на отримання соціальних послуг за рахунок коштів ФСС ТВП. Рішення про надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування підприємства, установи, організації. Для реалізації цієї норми та отримання путівки на санаторно-курортне лікування жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, має подати особисту заяву й довідку для отримання путівки (форма № 070/о).

 

Людмила ТРОХИМЕНКО,
заступник головного редактора
(e-mail:
l.trokhimenko@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі