Теми статей
Обрати теми

Підвищуємо оклад лікаря-нарколога за діагностику алкогольного сп’яніння

Гавриленко Лідія
У наркодиспансері лікар-нарколог здійснює медичні огляди хворих на стан алкогольного та наркотичного сп’яніння. Чи має він право на підвищення посадового окладу за таку діяльність? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

Почнемо з того, що у штаті наркологічного диспансеру вводять цілодобовий пост (кабінет) лікарів-наркологів з проведення медичних оглядів на стан алкогольного та наркотичного сп’яніння (п. 18.1 додатка 22 до наказу МОЗ «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33).

Перелік посад та структурних підрозділів наркологічних закладів (відділень) охорони здоров’я, працівники яких мають право на підвищення посадових окладів на 25 % у зв’язку зі шкідливими умовами праці, наведений у п. 1.5 додатка 3 до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови). Зверніть увагу, що конкретний перелік посад працівників, яким установлюється зазначене підвищення посадових окладів, затверджує керівник закладу за погодженням із профспілкою залежно від функціональних обов’язків працівника та обсягу його роботи у шкідливих умовах праці (п.п. 12 п.п. 2.4.5 Умов).

До працівників, яким виплачують таке підвищення, належать усі працівники закладу, виконання посадових обов’язків яких пов’язане із наданням медичної допомоги та медичним обслуговуванням хворих на алкоголізм та наркоманію.

Оскільки у вашому випадку йдеться про лікаря, то тут доречно розкрити поняття медичної допомоги. Відзначимо, що медична допомога — це діяльність професійно підготовлених медичних працівників, спрямована на профілактику, діагностику, лікування та реабілітацію у зв’язку з хворобами, травмами, отруєннями і патологічними станами, а також у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 3 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. № 2801-ХІІ).

Виходить, що медичні огляди хворих на стан алкогольного та наркотичного сп’яніння, які проводять лікарі-наркологи, є складовою діагностування таких хворих. Тому зазначені лікарі мають право на підвищення посадових окладів на 25 %, як це передбачено п. 1.5 додатка 3 до Умов.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі