№15

Оплата праці, серпень, 2014/№ 15 Інші номери журналу ›
  • Новини та події
  • Тропа держбюджетних новинок: крокуємо разом У всіх на устах останні зміни до держбюджету. Винуватець один — Закон № 1622*. Не скриємо: нововведення масштабні: зміна соцстандартів у разі введення воєнного стану, нові обмеження для органів влади і навіть очікування нового порядку індексації. Перелік далеко не повний. Як працювати з держбюджетними новинками? Читайте у статті.
  • Військовий збір: найважливіше Із 3 серпня 2014 року в Україні Законом № 1621 запроваджено військовий збір. Ним обкладатимуть доходи фізичних осіб. Запровадження збору стало, напевно, найбільш обговорюваною темою серед бухгалтерів. Адже розраховувати, утримувати та сплачувати збір необхідно вже просто зараз. У таку хвилину ми не могли залишитись осторонь. Сьогодні пропонуємо вашій увазі оглядову статтю щодо військового збору.
  • ПДФО та пасивні доходи: законодавці «рачкують» назад Спокій нам тільки сниться! Наші законодавці продовжують «удосконалювати» податкове законодавство. Цього разу зміни знову стосуються пасивних доходів, а саме: дивідендів, процентів, роялті, інвестиційного прибутку. Це вже друга спроба (а стосовно дивідендів — третя) в поточному році змінити правила оподаткування пасивних доходів*. Що тепер буде з обкладенням ПДФО таких доходів? Давайте розбиратися разом.
  • Новий Закон про вищу освіту: вперед у майбутнє Про прийняття нового Закону про вищу освіту говорили вже давно. Але руки до діла так і не доходили. І ось крутий поворот: країна здобуватиме вищу освіту за новим Законом вже восени цього року*. Тож часу на «розгойдування» не так вже і багато. Кути між новачком та його попередником згладжуватимуть Перехідні положення нового Закону. Що очікують від нього? Духу сучасності та націленості на європейські системи навчання у вищій школі. Ми ж у статті поговоримо про найбільш помітні зміни, яких зазнає вища освіта. Звісно, не оминемо й тематику нашого видання — трудові відносини та оплату праці. Вперед!
  • Щодо відображення виплат мобілізованим працівникам у системі персоніфікованого обліку Лист від 16.07.2014 р. № 18834/05-10
  • Матдопомога працівникам клубних закладів: розставляємо акценти 1. Чи виплачують матеріальну допомогу на оздоровлення працівникам клубних закладів? 2. Якщо працівник працює на 0,5 або 1,25 ставки, то в якому розмірі йому виплачують таку допомогу: виходячи з фактичного окладу, установленого при тарифікації, або у розмірі повного посадового окладу незалежно від навантаження? 3. У працівника є об’єктивні причини для виплати йому матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань. Чи необхідно задовольнити таку потребу навіть при недостатності коштів фонду оплати праці? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Величини приросту індексу споживчих цін для індексації зарплати за серпень 2014 року
  • Ви запитували на вебінарі: «Зарплатна індексація у практичних ситуаціях» 15 липня 2014 року експерти Групи компаній «Фактор» провели безкоштовний вебінар, присвячений Дню бухгалтера. Нові технології надають нові можливості. По суті, це звичайний семінар, але проводився він у мережі Інтернет. Серед заявлених тем була й «індексаційна». Під час проведеної онлайн-зустрічі ми отримали безліч запитань. Хотілося б розглянути їх всі, але, на жаль, такої можливості немає. Тож ми відібрали найпопулярніші запитання, відповіді на які пропонуємо вашій увазі.
  • Об’єкт і база обкладення військовим збором 1. Які виплати обкладають військовим збором? 2. Чи потрібно при визначенні бази обкладення військовим збором зменшувати нараховані суми зарплати на суми ПДФО, ЄСВ і ПСП (за наявності права на неї)? Як визначити базу обкладення військовим збором, якщо дохід надається в натуральній формі? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Науково-педагогічний працівник працює за сумісництвом: визначаємося з датами відпусток Особа за основним місцем роботи працює на посаді доцента в університеті, а за сумісництвом — на посаді старшого наукового співробітника в науково-дослідному інституті НАН України. Чи має право такий працівник у період щорічної основної відпустки за основ­ним місцем роботи продовжувати працювати за сумісництвом?
  • Матдопомога педпрацівникам ПТНЗ: визначаємо період виплати Заступник директора з навчальної роботи професійно-технічного навчального закладу у зв’язку з обставинами, що склались у навчальному закладі, в червні — липні 2014 року не скористався своїм правом на відпустку (як це було передбачено графіком відпусток). У серпні 2014 року він бажає взяти лише частину своєї щорічної основної відпустки. Якої мінімальної тривалості має бути ця відпустка, щоб працівник зміг отримати допомогу на оздоровлення?
  • Музичний керівник дитсадка: коли надавати щорічну відпустку Чи правомірно ненадання музичному керівникові дошкільного навчального закладу щорічної основної відпустки повної тривалості влітку з виплатою допомоги на оздоровлення в розмірі ставки заробітної плати? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Підвищуємо оклад лікаря-нарколога за діагностику алкогольного сп’яніння У наркодиспансері лікар-нарколог здійснює медичні огляди хворих на стан алкогольного та наркотичного сп’яніння. Чи має він право на підвищення посадового окладу за таку діяльність? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі