Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку укладення контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я та Типової форми контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я

Кабінет Міністрів України
Постанова* від 16.10.2014 р. № 642

Відповідно до частини дев’ятої статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров’я Кабінет Міністрів України постановляє:

Затвердити такі, що додаються:

Порядок укладення контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я;

Типову форму контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я**.

Прем’єр-міністр України А. Яценюк

* Постанова набрала чинності 04.12.2014 р. — Прим. ред.

** Не публікується на сторінках «ОП». — Прим. ред.

 

 

Затверджено постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 642

Порядок укладення контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я

 

1. Цей Порядок визначає механізм укладення контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я (далі — контракт).

Укладення контракту є підставою для видання наказу (розпорядження) про призначення керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я (далі — заклад) на посаду з дня, зазначеного у контракті.

2. Призначення на посаду керівника закладу здійснюється відповідно до законодавства керівником органу, до сфери управління якого належить (в управлінні якого перебуває) заклад, або за рішенням обласної, районної ради чи сільським, селищним, міським головою.

3. Контракт укладається в письмовій формі у двох примірниках по одному для кожної із сторін, що мають однакову юридичну силу.

Контракт набирає чинності з моменту його підписання сторонами, якщо інше не передбачено контрактом, і може бути змінений за згодою сторін у письмовій формі.

4. Контракт укладається на строк від трьох до п’яти років. Якщо після закінчення строку дії контракту трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія контракту вважається продовженою відповідно до закону.

5. У контракті передбачаються строк його дії, права, обов’язки та відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), вимоги до збереження керівником закладу державного або комунального майна, підвищення ним кваліфікації або проходження перепідготовки протягом строку дії контракту (але не рідше одного разу на п’ять років), умови матеріального забезпечення і організації праці, умови розірвання контракту.

Контрактом можуть бути встановлені пільги, гарантії керівникові закладу на випадок розірвання контракту з незалежних від нього причин, а також соціально-побутові та інші умови, необхідні для виконання керівником своїх обов’язків.

6. На керівника закладу, з яким укладено контракт, поширюються пільги та компенсації, встановлені законодавством.

7. Контракт може бути розірваний на підставах, установлених законом або контрактом. При цьому звільнення з посади керівника закладу проводиться з урахуванням передбачених законодавством гарантій.

8. У разі розірвання контракту на підставах, установлених у контракті, але не передбачених законом, керівник закладу звільняється з посади на підставі пункту 8 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

9. Спори між сторонами, що уклали контракт, розв’язуються у порядку, встановленому законодавством.

10. Особа, яка призначила на посаду керівника закладу, забезпечує конфіденційність умов конт­ракту, крім визначених законом випадків.

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Контракт з головлікарем: Уряд визначився з порядком і типовою формою

Почнемо з передісторії: норму про укладення контракту з керівниками медзакладів прописано в ч. 9 ст. 16 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.92 р. № 2801-XII (далі — Закон № 2801). Ця норма поступово обростала подробицями, і мимоволі виникла аналогія: що спільного між методикою укладення контракту з керівниками медзакладів і тривалими голлівудськими блокбастерами? Щороку ми чекаємо на продовження!

Отож, судіть самі:

— з 01.01.2012 р. з керівниками державних і комунальних закладів охорони здоров’я при призначенні на посаду приписано укладати виключно контракти (на безстрокові і строкові трудові договори — табу). Відповідні зміни внесено Законом України від 07.07.2011 р. № 3611-VI до ч. 9 ст. 16 Закону № 2801. Причому ця норма була застережена досить скупо і не містила жодних деталей про тривалість контракту або ж його форму;

— з 18.12.2013 р. набув чинності Закон України від 19.11.2013 р. № 694-VII, що прибрав деякі прогалини в нормі з оформлення контракту з керівниками медзакладів. Так, з цієї дати контракт із зазначеними керівниками укладають на строк від 3 до 5 років. При цьому контракти з керівниками, укладені до 18.12.2013 р., вважаються дійсними до закінчення їх дії. А ось розробити і затвердити форму контракту Парламент довірив Уряду у тримісячний строк від 18.12.2013 р.

Строки КМУ пропустив, але наприкінці осені 2014 року ми все ж таки побачили типову форму контракту з керівниками закладів охорони здоров’я і Порядок його укладення, затверджені постановою, що коментується. Але це не означає, що до офіційного затвердження типової форми контракту самі контракти не укладалися. Укладалися, адже, як ми з вами з’ясували: норма існує ще з 2012 року. Проте форми конт­рактів розроблялися органами вищого рівня самостійно. Що ж, тепер це в минулому, а нам належить розібратися з теперішнім — типовою формою контракту з керівниками державних і комунальних медзакладів, затвердженою на нормативно-правовому рівні.

Далі розглянемо найбільш яскраві моменти новозатвердженої форми контракту.

Сторони контракту. Контракт укладають між керівником державного або комунального закладу охорони здоров’я та органом управління майном: органом, до сфери управління якого віднесено заклад; сільською, селищною радою в особі відповідного керівника; обласною, районною радою.

Початок дії контракту. У розд. VI «Строк дії та інші умови контракту» необхідно прописати конкретні дати дії контракту (п. 27 типової форми контракту). У зазначеному пункті уточнено: він набирає чинності з моменту його підписання сторонами. Про це йдеться і в п. 3 Порядку, що коментується. Наша порада: щоб не заплутатися в цих датах, підписуйте контракт у день, зазначений у п. 27 типової форми конт­ракту як дата його початку. Цей день зазначайте в наказі (розпорядженні) про призначення на посаду керівника медзакладу (п. 1 Порядку, що коментується).

Обов’язки та права керівника. Їх набір можна назвати «класичним». Так, керівник медзакладу зобов’язаний укладати трудові договори зі своїми підлеглими, затверджувати положення про преміювання працівників, забезпечувати раціональне використання бюджетних коштів, інформувати орган управління майном про свої відпустки, тимчасову непрацездатність, відрядження. Не виконав обов’язку — готуй письмове пояснення причин. Зверніть увагу: керівник зобов’язаний подати звіт провиконання конт­ракту не пізніше ніж за два місяці до закінчення строку його дії.

Крім того, він повинен підвищувати кваліфікацію або проходити перепідготовку протягом строку дії контракту (не рідше одного разу на 5 років). Про це йдеться в п. 5 Порядку, що коментується.

Керівник медзакладу має право заохочувати працівників і застосовувати до них заходи дисциплінарного стягнення, видавати накази та розпорядження, затверджувати розміри зар­плати працівників і чимало іншого.

Як бачимо, у принципі, нічого нового в обов’язках та правах керівників немає.

Зарплата керівника. Звичайно ж, праця керівника медзакладу оплачується згідно з Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

Але в типовій формі контракту зроблено уточнення щодо виплати керівникам медзакладів премій, надбавок і доплат, які надають за рішенням органу управління майном. Умова така: керівник може на них розраховувати тільки за відсутності заборгованості із зарплати працівникам медзакладу, оплати комунальних послуг. Зрозуміло, що виплата таких премій, надбавок і доплат можлива в межах фонду оплати праці медзакладу.

А ось якщо керівник недобросовісно виконував умови контракту, — вищезазначені виплати скорочують або ж узагалі не надають.

Припинення контракту. За що можуть розпрощатися з керівником медзакладу? Далі вивчаємо підстави для припинення контракту:

— через закінчення строку контракту (п. 2 ст. 36 КЗпП);

— за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП);

— з ініціативи органу управління майном до закінчення строку дії контракту. Підстави для звільнення прописано у ст. 40 і 41 КЗпП;

— за підставами, зазначеними в самому контракті. Наприклад: систематичне невиконання керівником (без поважних причин) обов’язків та умов контракту; одноразове грубе порушення керівником вимог законодавства, обов’язків, передбачених контрактом, що призвело до значних збитків закладу; несвоє­часне подання кошторису на затвердження органом управління майном та інші підстави. Детальний список таких підстав шукайте в п. 23 типової форми контракту. У такому разі у трудовій книжці керівника роблять запис з посиланням на п. 8 ст. 36 КЗпП.

Вважаємо, що працівника можна звільнити й за іншими підставами, зазначеними у ст. 36 КЗпП.

Продовження дії контракту. Якщо керівник «на своєму місці», то, звичайно ж, продов­жувати з ним трудові відносини на цій посаді не тільки можна, а й необхідно (п. 4 Порядку, що коментується)! Але про це потрібно подбати заздалегідь. Дивіться, в п. 25 типової форми контракту зазначено: за два місяці дозакінчення строку дії контракту він може бути продовжений за згодою сторін.

При цьому, як зазначено в п. 27 типової форми контракту, строк дії контракту продовжують на строк, на який його уклали (тобто на строк від 3 до 5 років).

Конфіденційність контракту. Керівникам медзакладів заборонено «базікати» про умови контракту. Причина: у п. 28 типової форми контракту зазначено про його конфіденційність (крім випадків, передбачених законодавством). Знати про умови контракту можуть тільки радники, довірені особи і представники сторін, які його підписали.

Як тут не згадати про лист Мінсоцполітики від 28.08.2014 р. № 275/06/186-14. У ньому зроблено такі висновки: конфіденційність конт­ракту не поширюється на умови, урегульовані чинним законодавством, і щодо органів, які здійснюють контроль за їх дотриманням. Укладення договору про конфіденційність не передбачене нормами трудового законодавства.

У принципі, усі ці «побажання» уже передбачені вищезазначеним п. 28 типової форми контракту. Нам залишається додати: незважаючи на те, що розглянутий лист стосується типової форми контракту з працівниками, описані в ньому висновки мають загальний підхід. А тому вони поширюються і на контракти з керівниками медзакладів.

От і все, на що ми хотіли звернути вашу увагу. Чи буде продовження історії з контрактом для керівників медзакладів? Швидше за все, так — як мінімум, з’являться запитання з практики, а отже і консультації нашої редакції та роз’яснення офіційних органів. Відповідно до теми контракту з керівниками медзакладів ми ще повернемося. Що ж, це наші «примарні» прогнози на майбутнє, ну а поки що — the end!

 

Людмила БЄЛЄВЦОВА,
експерт з питань оплати праці
(e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі