Теми статей
Обрати теми

Щодо розрахунку лікарняного за відсутності відпрацьованих днів

Редакція ОП
Лист від 25.02.2014 р. № 1837/0/14-14/18

Міністерство соціальної політики України

Щодо розрахунку лікарняного за відсутності відпрацьованих днів

Лист від 25.02.2014 р. № 1837/0/14-14/18

(витяг)

 

<…>

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою праце­здатності та витратами, зумовленими похованням» (далі — Закон) право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, мають застраховані особи. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи. Статтею 36 Закону також визначено підстави для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності. Наведений у <…> листі випадок не належить до цих підстав.

Відповідно до пункту 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (далі — Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266, якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітку з поважних причин, що зазначені у пункті 4 цього Порядку, середня заробітна плата для розрахунку страхових виплат та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), встановленої працівникові на момент настання страхового випадку.

У випадку, що зазначається у <…> листі, якщо у розрахунковому періоді застрахована особа не мала заробітку з поважної причини (тимчасова непрацездатність), що зазначена у пункті 4 Порядку, та з поважної причини, що не зазначена у пункті 4 Порядку (щорічної відпустки), на нашу думку, для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності може бути застосовано пункт 10 Порядку*.

 

Заступник Міністра — керівник апарату В. Коломієць

 

* Коментар редакції до листа див. на с. 8 цього номера. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі