Теми статей
Обрати теми

Лікаря перевели на посаду лікаря-стажиста: що з надбавкою за вислугу років

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
Лікар стаціонарного відділення центральної районної лікарні своєчасно не пройшов атестацію на підтвердження кваліфікаційної категорії. У зв’язку із цим його на період стажування перевели на посаду лікаря-стажиста до прий­мального відділення. Чи виплачувати такому лікарю надбавку за вислугу років під час стажування?

Так, виплачувати.

Порядок виплати надбавки за вислугу років медичним і фармацевтичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров’я затверджений постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418. Дія цього Порядку поширюється на лікарів, провізорів, фахівців з базовою та неповною вищою медичною та фармацевтичною освітою, а також на професіоналів з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності. Більш детальний перелік претендентів на надбавку за вислугу років наведений у п. 3 вказаного Порядку.

Лікарі-стажисти належать до медичних працівників, оскільки отримали повну вищу медичну освіту. Але вони не мають сертифікатів спеціалістів. Також на посади лікарів-стажистів переводять лікарів, які своєчасно не пройшли атестацію. Останні залишаються на посаді лікарів-стажистів на період проходження стажування та отримання відповідного сертифіката.

Також слід відзначити, що посаду лікаря-стажиста передбачено Класифікатором професій ДК 003:2010 та Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників системи охорони здоров’я (Випуск 78 «Охорона здоров’я»), затвердженим наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117. З огляду на викладене:

Важливо! Лікар-стажист має право на надбавку за вислугу років.

Також доречно зауважити про право на надбавку за тривалість безперервної роботи лікарів, які проходять стажування. Таку надбавку виплачують відповідно до п.п. 4.1.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308). Зазначимо, що таку надбавку виплачують дільничним лікарям-педіатрам та лікарям-терапевтам, лікарям загальної практики, дільничним медичним сестрам та сестрам сімейної медицини, медичному персоналу виїзних бригад екстреної медичної допомоги тощо.

Зверніть увагу! У період проходження стажування лікарі, які мають право на надбавку за тривалість безперервної роботи (п.п. 4.1.1 Умов № 308), її не отримують.

Одночасно період проходження стажування з перебуванням на посаді лікаря-стажиста зараховується до стажу роботи за спеціальністю, але виключається зі стажу, який дає право на отримання надбавки за тривалість безперервної роботи (п.п. 3 п.п. 4.1.3 Умов № 308). Пам’ятайте! Після проходження стажування та отримання сертифіката спеціаліста виплата зазначеної надбавки поновлюється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі