Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Виплата зарплати у неспокійних східних регіонах

Уряд постановою від 07.11.2014 р. № 595 затвердив Тимчасовий порядок фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей.

У цьому Тимчасовому порядку сказано про виплату зарплати (грошового забезпечення, суддівської винагороди) працівникам установ, які розміщуються у населених пунктах Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження. Зарплату таким працівникам за період, коли установа розміщувалася на тимчасово неконтрольованій території, виплачують, якщо у подальшому територія була повернута під контроль органів держвлади або установа була переміщена в населений пункт, на території якого органи держвлади здійснюють свої пов­новаження в повному обсязі. Здійснюють таку виплату у повному обсязі за рахунок кошторису (плану використання бюджетних коштів) установи.

При цьому оплата праці (виплати за час щорічної відпустки) працівникам установ, що переміщені на контрольовану територію, здійснюється при дотриманні такої умови: установа продовжує функціонувати і працівники виконують свої обов’язки. Видатки на функціонування установ, переміщених після набрання чинності Тимчасовим порядком, здійснюють протягом місяця із дня переміщення згідно із затвердженим кошторисом установи.

Крім того, протягом місяця до кошторису та штатного розпису зазначених установ вносять зміни з урахуванням зміни чисельності працівників та наявних умов для здійснення їх функцій.

Зауважимо, що Перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, наведений у додатку до розпорядження КМУ від 07.11.2014 р. № 1085-р. До речі, Уряд розпорядженням від 05.11.2014 р. № 1079-р зупинив дію свого розпорядження «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція» від 30.10.2014 р. № 1053-р.

Постанова № 595 набрала чинності 11.11.2014 р.

 

Лікарняний листок із зони проведення АТО: де виправити помилки

МОЗ у листі від 09.09.2014 р. № 3.07-19/2244-14/26242 роз’яснило, куди звернутися працівнику-переселенцю для виправлення неправильно заповненого лицьового боку листка непраце­здатності, який виданий лікарнею на території Донецької та Луганської областей.

Так, МОЗ дозволяє застрахованій особі звернутися до закладу охорони здоров’я за місцем її тимчасового перебування. Міністерство закликає ці заклади охорони здоров’я оперативно (у триденний строк) розглядати питання про внесення виправлень без повернення застрахованих осіб до закладів охорони здоров’я Донецької та Луганської областей.

 

Як притягнути працівника до матвідповідальності

Мінсоцполітики поділилося рекомендаціями щодо «делікатного» питання — матеріальної відповідальності працівників (лист від 13.08.2014 р. № 87/0/15-14/06).

У листі сказано, що роботодавець має право притягнути працівника до матвідповідальності за одночасної наявності таких юридичних фактів:

— порушення трудових обов’язків;

— наявність прямої дійсної шкоди;

— причинний зв’язок між порушенням та шкодою;

— провина працівника.

Як правило, за шкоду, заподіяну установі при виконанні трудових обов’язків, працівники несуть матвідповідальність у розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку.

Мінсоцполітики відзначає, що під прямою дійсною шкодою слід розуміти, зокрема, втрату, погіршення або зниження цінності майна, необхідність для установи здійснити витрати на відновлення, придбання майна, інших цінностей або придбати надлишкові.

Виходить, що у загальному випадку працівники несуть обмежену матвідповідальність. Але трудове законодавство передбачає покладання на працівника, винного у заподіянні шкоди установі, обов’язок відшкодувати пряму дійсну шкоду у повному обсязі без будь-яких обмежень. Вичерпний перелік таких випадків закріплений ст. 134 КЗпП.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі