Теми статей
Обрати теми

Загубили листок непрацездатності? Вихід є!

Скрипкіна Катерина, експерт з питань оплати праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
У житті не обходиться без втрат… Але втрата листка непрацездатності — не привід для журби. Здебільшого це можна виправити. У цій статті ми відповімо на запитання наших читачів, що неодноразово надходили до нашої редакції: як діяти, якщо працівник або роботодавець загубив листок непрацездатності?

Щоб визначитися, як діяти в разі втрати листка непрацездатності, має значення те, чи було його оплачено. Чому? — читайте далі.

 

Листок непрацездатності загублено до його оплати

Листок непрацездатності, виданий у встановленому порядку,  це підстава для призначення оплати перших п’яти днів тимчасової непраце­здатності та допомоги по тимчасовій непраце­здатності (ст. 51 Закону № 2240, п. 3 Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 439).

Отже, якщо листок непрацездатності загубив працівник, вочевидь, ця неприємність сталася після його закриття і до пред’явлення за місцем роботи. Тож роботодавець такий листок непрацездатності оплатити не міг.

Але й у ситуації, коли працівник уже приніс листок непрацездатності на роботу, до його оплати справа могла не дійти. Наприклад, він міг загубитися ще до прийняття рішення комісією (уповноваженим) із соціального страхування про призначення виплат по тимчасовій непрацездатності. Втрата могла відбутися і після прийняття рішення: або до бухгалтерії не донесли, або в бухгалтерії загубили, не встигнувши оплатити.

Важливо! Без листка непрацездатності бухгалтер не має права нараховувати виплати по тимчасовій непрацездатності.

Річ у тім, що підставою для відображення господарських операцій у бухгалтерському обліку є первинні документи (ч. 1 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV). Немає листка непраце­здатності, який є первинним документом, — немає підстави нараховувати лікарняні.

Отже, якщо листок непрацездатності загубили до його оплати (незалежно від того, хто в цьому винен — працівник чи роботодавець), нічого не залишається, як його відновити. А чи можна це зробити? — запитаєте ви. Ствердно відповісти на це запитання дозволяє п. 1.14 Інструкції № 455. Для цього:

— бухгалтер складає довідку про те, що за період хвороби листок непрацездатності ще не оплачено;

— працівник із такою довідкою звертається до медичного закладу, де було видано листок непрацездатності;

— у медзакладі видають новий листок непраце­здатності з позначкою «дублікат».

Новий листок непрацездатності оплачується в установленому порядку.

 

Листок непрацездатності загублено в результаті форс-мажорних обставин після оплати

Після того як листок непрацездатності оплатили, шансів отримати його дублікат уже немає. Відповідно до Інструкції № 455 медзаклад може видати його тільки за наявності довідки з місця роботи, яка підтверджує, що листок непрацездатності не було оплачено. Тому ця ситуація складніша за поперед­ню, але не безвихідна.

У цьому випадку слід керуватися роз’ясненнями ФСС ТВП (див. лист від 26.11.2007 р. № 04-29-2541). Щоб підтвердити наявність підстав для виплати лікарняних, установі потрібно:

— по-перше, отримати документи, які підтверджують настання форс-мажорних обставин: довідку з органу пожежної служби (у разі пожежі); довідку комунальних служб (при затопленні); довідку органів МВС, рішення суду (при крадіжці); довідку територіального управління Державної служби України з на­дзвичайних ситуацій (у разі стихійного лиха) тощо;

— по-друге, відновити первинні документи, що підтверджують нарахування та виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів ФСС ТВП. Для цього потрібно звернутися до медичного закладу, де було видано загублений листок непрацездатності, з оформленим відповідним чином запитом. Медзаклад може надати реєстр виданих документів, які засвідчують тимчасову непрацездатність працівників.

Зазначені вище документи будуть підставою для оплати періоду тимчасової непрацездатності. І органу ФСС ТВП в такому разі повертати суму допомоги не доведеться.

 

Листок непрацездатності загубили через халатність після оплати

У цій ситуації відновити листок непрацездатності неможливо. Це означає, що контролюючі органи можуть визнати виплату суми допомоги порушенням порядку використання коштів. Про те, як діяти у разі втрати листка непрацездатності в установі, — див. далі у консультації фахівця.

Висновки:

— Розраховувати на виплату лікарняного можна тільки в тому випадку, якщо втрата листка непрацездатності сталася до його оплати. Підставою буде дублікат листка непрацездатності, який працівник повинен отримати в медзакладі.

— У разі коли листок непрацездатності загублено внаслідок форс-мажорних обставин, ви повинні отримати документи, що підтверджують настання форс-мажорних обставин і тимчасову непрацездатність працівника.

 

Використані документи і скорочення

Закон № 2240 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Інструкція № 455 — Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непраце­здатність громадян, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455.

ФСС ТВП — Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

ot@id.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі