Теми статей
Обрати теми

Робота у вихідні та святкові дні: документальне оформлення

Ольховська Олександра, Болохова Тетяна, експерти з питань оплаті праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
Сама згадка про вихідні і святкові дні налаштовує працівника на солодкий відпочинок від робочого клопоту. І тільки-но налаштувався на настрій домашньої атмосфери, як бац — телефонний дзвінок: роботодавець просить вийти на роботу. Що ж, в окремих форс-мажорних ситуаціях дії адміністрації обґрунтовані з точки зору трудового законодавства. Та й що залишається роботодавцю, якщо під загрозою опиняються робочі плани, а працівник, який може усе виправити на раз-два, відсутній через святковий або вихідний день на його календарі. У вас така нетривіальна ситуація і ви не знаєте, як правильно оформити виклик працівника? Тоді ця стаття саме для вас!

Робота у вихідний (святковий) день: лише з обґрунтованих підстав

Нагадаємо, що вихідні дні — це дні, в які працівник установи не працює відповідно до графіка роботи установи (чи графіка змінності). У свою чергу, святкові та неробочі дні — це дні, упродовж яких працівники не працюють на підставі ст. 73 КЗпП.

За загальним правилом залучати до роботи в установлені для працівників вихідні дні заборонено ( ч. 1 ст. 71 КЗпП). Виняток становлять випадки ( ч. 2 ст. 71 КЗпП):

— відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;

— запобігання нещасним випадкам, які ставлять чи можуть поставити під загрозу життя або нормальні життєві умови людей, загибелі чи псування майна;

— виконання невідкладних, заздалегідь не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить надалі нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів;

— виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання чи усунення простою рухомого складу або скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

У святкові та неробочі дні допускаються роботи, припинення яких неможливе у зв’язку з виробничо-технічними умовами (у безперервно діючих закладах), а також роботи, викликані необхідністю обслуговування населення ( ст. 73 КЗпП). Крім того, залучати до виконання робіт у такі дні можливо й у перелічених вище випадках, передбачених ст. 71 КЗпП.

Проте майте на увазі, що окремі категорії працівників (наприклад, вагітних жінок, неповнолітніх працівників тощо) не можна викликати на роботу в їх вихідний день, а також у святкові та неробочі дні незалежно від обставин, що склалися, — законодавець тут непохитний.

Роботодавець також повинен ураховувати норми ч. 3 ст. 13 Закону № 3721, згідно з якими залучати до роботи у вихідні (святкові) дні громадян похилого віку можливо тільки з їх згоди та за умови, що це не протипоказано їм за станом здоров’я. Докладніше про категорії працівників, яких можна залучати до роботи у вихідні і святкові дні, дізнайтеся зі статті в «ОП», 2012, № 11, с. 10.

Робота у вихідний (святковий) день ≠ Чергування

Не плутайте роботу у вихідний, святковий чи неробочий день із чергуванням відповідно до постанови № 233 (ср. ). Це не тотожні поняття! Залучення до роботи у вихідний, святковий чи неробочий день допускається у виняткових випадках, передбачених КЗпП (див. попередній розділ). Більш того, у такому випадку працівник виконує роботу, передбачену його трудовим договором.

У разі залучення до чергування працівник перебуває в установі за розпорядженням адміністрації до початку або після закінчення робочого дня, у вихідні, святкові дні як відповідальний за порядок і для оперативного вирішення невідкладних питань, не пов’язаних з його трудовими обов’язками, а також для передачі інформації.

Важливо! Залучення працівника до чергування компенсують наданням відгулу протягом найближчих 10 днів тієї самої тривалості, що й чергування. Усі деталі кадрового оформлення такого залучення працівника дізнайтеся зі статті «Дав чергування — дай відгул, або Як грамотно організувати чергування» // «ОП», 2014, № 17, с. 13.

Оформлюємо роботу у вихідний (святковий) день у 3 кроки

У цьому розділі розглянемо, як правильно оформити залучення до роботи у вихідний чи святковий день.

Крок 1. Складаємо доповідну записку. У більшості випадків усе починається з доповідної записки відповідної посадової особи, що обґрунтовує необхідність проведення робіт у вихідний (святковий) день. Наведемо її приклад нижче.

img 1

Крок 2. Проводимо узгоджувальні процедури із профорганізацією. Забігаючи наперед, відзначимо: залучають до роботи у вихідний (святковий) день на підставі наказу (розпорядження) керівника установи. Проте до його видання роботодавець зобов’язаний отримати дозвіл виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника).

У заявці роботодавця на отримання такого дозволу мають зазначатися чисельність працівників, їх прізвища та посади (професії). Нижче наведемо зразок такої заявки.

img 2

Профком на своєму засіданні приймає рішення, яке оформляє протоколом. Виписку з протоколу передають керівництву установи. Наведемо зразок такої виписки на с. 10.

img 3

Крок 3. Видаємо наказ. Отримали дозвіл первинної профспілкової організації на залучення працівника до роботи у вихідний або святковий день? Можна видавати відповідний наказ. При цьому не забудьте, що наказ повинен містити умови компенсації за роботу у вихідний або святковий день.

Нагадаємо: роботу у вихідний день компенсують або наданням іншого дня відпочинку, або оплатою в подвійному розмірі ( ст. 72 КЗпП).

За бажанням особи, яка працювала у святковий день, їй також може бути надано інший день відпочинку. Але при цьому працівник не втрачає права на підвищену оплату своєї праці у святковий день на підставі ст. 107 КЗпП (див. лист Мінпраці від 29.12.2009 р. № 853/13/84-09 // «ОП», 2010, № 11, с. 11). Детальніше про компенсацію за роботу у вихідні та святкові дні див. у «ОП», 2012, № 5, с. 11; № 11, с. 10.

Наведемо зразок наказу про залучення до роботи у святковий день на с. 11.

Висновки:

— Залучати працівника до роботи у його вихідний (святковий) день можна лише у виняткових випадках, передбачених трудовим законодавством.

— Роботу у вихідний (святковий) день слід відрізняти від залучення до чергування.

— Залучення до роботи у вихідний (святковий) день супроводжується низкою погоджувальних процедур та кадровим оформленням, які можна виконати у три кроки.

img 4

Використані документи

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон № 3721 — Закон України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.93 р. № 3721-ХII.

Постанова № 233 — постанова ВЦРПС «Про чергування на підприємствах та в установах» від 02.04.54 р. № 233.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі