Теми статей
Обрати теми

Працівник демобілізувався, але на роботу не вийшов: які дії роботодавця

Тубелець Олексій, головний спеціаліст відділу з питань регулювання трудових відносин Юридичного департаменту
Від військового комісаріату нам стало відомо: наш працівник, призваний на військову службу на особливий період, був демобілізований 12.08.2015 р. (військову службу за контрактом не продовжив). Проте на роботу він так і не вийшов, з роботодавцем не зв’язався. Чи можна звільнити такого працівника?

В ідеалі демобілізований працівник повинен стати до роботи унайближчий робочий деньпісля дня виключення його як військовослужбовця зі списків особового складу військової частини ( ч. 2 ст. 24 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII,далі— Закон № 2232). Іншими словами, якщо у військовому квитку працівника датою демобілізації є 12.08.2015 р., то приступити до роботи він повинен 13.08.2015 р.

Зауважимо: спеціальних норм та порядків, спрямованих на врегулювання питань щодо допущення демобілізованих працівників до роботи на цей час немає. При врегулюванні цього питання слід керуватися існуючими нормами законодавства про працю тощо. Враховуючи це, працівник має прибути на роботу після звільнення його з військової служби в розумний строк, з урахуванням часу, потрібного для оформлення відповідних документів та проїзду до місця проживання. Адже ч. 11 ст. 26 Закону № 2232встановлено: особи, звільнені з військової служби, зобов’язаніу п’ятиденний строкприбути дорайонних (міських)військових комісаріатів (військовозобов’язані Служби безпеки України — до Центрального управління або регіональних органів Служби безпеки України)для взяття на військовий облік.

Отже, при визначенні такої дати треба враховувати й інші фактори, а тому краще вважати: працівники, які звільнені з військової служби в запас (демобілізовані) та які не продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом,мають стати до роботиз урахуваннямчасу перевезеннядо місць проживання (перебування).

Також пам’ятайте про норму, зафіксовану у ч. 5 ст. 119 КЗпП.У ній вказано, що за мобілізованими працівниками, якіпід час проходження військової службиотрималипоранення(інші ушкодження здоров’я) таперебувають на лікуванніу медичних закладах, а такожпотрапили у полонабо визнанібезвісно відсутніми,треба зберігати гарантії (середній заробіток, місце роботи) на строкдо дня, наступного за днем їх взяття на військовий обліку районних (міських) військових комісаріатахпісля їх звільнення з військової службиу разі закінчення ними лікування в медичних закладах незалежно від строку лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.

Взагалі працівник заздалегідьможе узгодитиіз роботодавцемконкретну датуповернення до виконання посадових обов’язків після демобілізації (не обов’язково одразу після звільнення з військової служби, взяття на облік у військовому комісаріаті). Трудове законодавство це не забороняє.

Зверніть увагу! Не поспішайте звільнятипрацівника навіть у випадках, коли дізналися від військового комісаріату, що цей працівник дійсно демобілізувався і не продовжив військову службу за контрактом. У такому випадкунамагайтеся з’ясувати причининеявкипрацівника — навідайтеся за місцем його «прописки», зателефонуйте родичам, ще раз зверніться до військового комісаріату.

Пояснимо, чому це так важливо. Справа у тому, що працівник міг своєчасно не стати до роботи через поважні причини (наприклад, через хворобу). У цьому разі у незаконно звільненого працівника є право поновитися на роботі, а роботодавцю загрожують штрафи.

До з’ясування причин нез’явлення на роботу в табелі обліку використання робочого часу робіть відмітку «НЗ» або «28» (неявки з нез’ясованих причин). Згодом, коли роботодавець дізнається про причину відсутності працівника, — таку відмітку треба відкоригувати на позначення, що відповідає з’ясованим причинам невиходу працівника на роботу.

І тільки якщо роботодавецьдостовірноустановить, що демобілізований працівникне виходитьна роботубез поважних причин, то лише у цьому разі може йти мова про розірвання укладеного із ним трудового договору. При цьому у разі звільнення з ініціативи роботодавця треба керуватися підставами, викладеними у ст. 40 і 41 КЗпП.Обережно!Норми ст. 119 КЗпПне можуть бутипідставою для звільнення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі