№16/1

Оплата праці, серпень, 2015/№ 16/1 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Працівник порушив трудову дисципліну: метод «батога» у дії Обов’язки працівника прописують одразу у декількох внутрішніх документах (для надійності). Причому фіксують не тільки перелік власне посадових обов’язків працівника. Вимоги висувають і до дисципліни його праці: вчасно приходити на роботу, своєчасно виконувати розпорядження керівників… Працівник знає все це як таблицю множення і все одно спіткнувся — здійснив дисциплінарний проступок. Що робити роботодавцю? Є два варіанти розвитку подій: пожурити-пробачити працівника або притягнути його до дисциплінарної відповідальності. Перш ніж запустити кнопку «Пуск» на другому варіанті, ознайомтеся із цією статтею. У ній ми розглянули види дисциплінарних стягнень і механізми їх застосування.
  • Пільги на сплату ЖКП: вивчаємо нові правила Збільшення тарифів на ЖКП змусило замислитися: які методи застосувати, аби зменшити цю статтю витрат у сімейному бюджеті? Субсидія* — поп-засіб на шляху до вирішення цієї проблеми. Але на ній світ клином не зійшовся. Річ у тім, що у правовому полі є категорії громадян, які можуть скористатися пільгою на сплату ЖКП. До недавнього часу «пільгова статусність» була єдиним критерієм для її отримання. Проте з 01.07.2015 р. ситуація змінилась — тепер в окремих випадках бути тільки пільговиком замало, адже нормативне підґрунтя висуває більш жорсткі вимоги для реалізації права на ЖКП-пільгу. Які саме і що треба знати при оформленні окресленого «бонусу»? Про це і поговоримо у статті.
  • Допомога по безробіттю: ставка на новий Порядок Уже давно ведеться мова про затвердження нового Порядку призначення допомоги по безробіттю. Від слів до справи — і ось улітку перед нами красується новий нормативний документ з цього питання. Які причини його прийняття? Законодавчий ґрунт уже було підготовлено, але підзаконний — ні. Попередник нового Порядку потребував модернізації, зокрема, його норми не узгоджувалися з сучасними подіями, що відбуваються в країні, — наприклад, у ньому не порушувалися питання виплати допомоги по безробіттю внутрішнім переселенцям. Щоб не перекроювати «старенького», чиновники прийняли новий Порядок. Чого від нього чекати, читайте у статті.
  • Працівник відмовляється від щорічної відпустки: як бути роботодавцю Працівник нашої установи не бажає скористатися щорічною відпусткою вже два роки поспіль. Чи допустимо це? Якщо ні, то як нам діяти?
  • Щорічна відпустка одночасно за основним місцем роботи і сумісництвом — обов’язкова умова для бюджетників Працівник бюджетної установи працює сторожем за основною посадою, а з 02.07.2015 р. ще й підсобним робітником на 0,5 ставки за сумісництвом у цій же установі. Установа не належить до переміщуваних із зони АТО. У серпні 2015 року цьому працівнику як сторожу надають щорічну відпустку повної тривалості. Чи необхідно йому одночасно надати щорічну відпустку повної тривалості і як суміснику незважаючи на те, що за посадою підсобного робітника він відпрацював менше 6 місяців?
  • Працівник демобілізувався, але на роботу не вийшов: які дії роботодавця Від військового комісаріату нам стало відомо: наш працівник, призваний на військову службу на особливий період, був демобілізований 12.08.2015 р. (військову службу за контрактом не продовжив). Проте на роботу він так і не вийшов, з роботодавцем не зв’язався. Чи можна звільнити такого працівника?
  • Відпустки за кілька періодів: скільки заяв і наказів оформити Працівник нашої установи з 31.08.2015 р. бажає скористатися щорічною відпусткою за робочий рік з 01.02.2014 р. по 31.01.2015 р. тривалістю 12 календарних днів і за робочий рік з 01.02.2015 р. по 31.01.2016 р. тривалістю 14 календарних днів, соцвідпусткою на дітей за 2013 і 2014 роки тривалістю 20 календарних днів. Як оформити надання таких відпусток: однією заявою від працівника і одним наказом про надання цих відпусток або ж для кожної відпустки має бути окрема заява і окремий наказ про надання відпустки?
  • Не хлібом єдиним: нематеріальна мотивація персоналу Чому Іванов і Петров отримують однакову зарплату, але один працює натхненно і на межі своїх сил, а інший — то ухиляється, то спізнюється, то хворіє? Знайоме запитання? Його часто ставлять керівники: інколи самі собі, інколи експертам у сфері мотивації праці. Відповідь, загалом, теж очевидна, хоча в сучасних ринкових умовах і дещо крамольна — схоже, гроші не вирішують усе. Ось так. Ми звикли, що вони потрібні, що їх не вистачає, що це універсальне спонукання до професійної діяльності… Аж ні, є щось важливіше. Про те, як іще, крім грошової винагороди, мотивувати персонал, — читайте в цій статті.
  • Як переконати співрозмовника Сперечаєтеся з колегою про те, як вирішити виробниче питання, відстоюєте свою позицію на нараді, лаєте дитину за безлад у кімнаті? У всіх цих випадках ви прагнете одного — щоб співрозмовник погодився з вами, прийняв вашу точку зору і змінив свою поведінку. Як же навчитися бути переконливим? Читайте і дізнаєтеся!
  • Перелік професійних свят і пам’ятних дат у вересні 2015 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі