Теми статей
Обрати теми

Молодший медспеціаліст несвоєчасно подав документи для атестації

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
Медичний статистик Обласного інформаційно-аналітичного Центру медичної статистики (вища категорія, 9-й тарифний розряд за ЄТС) пройшов курси підвищення кваліфікації з 05.05.2015 р. по 31.05.2015 р. За місяць до закінчення дії попередньої кваліфікаційної категорії (07.06.2015 р.) він надав документи до атестаційної комісії. Наказ про підтвердження кваліфікаційної категорії датований 03.07.2015 р. Як оплачувати його працю у період з 08.06.2015 р. по 02.07.2015 р.?

Для відповіді на запитання звернемось до Положення про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою, затвердженого наказом МОЗ від 23.11.2007 р. № 742 (далі — Положення № 742).

Атестація молодших спеціалістів з медичною освітою здійснюється один раз на п’ять років. За бажанням фахівця йому може бути присвоєно кваліфікаційну категорію при наявності стажу роботи не менше 5 років за спеціальністю, за якою особа атестується, та за умови закінчення протягом останніх 5 років у закладі (підрозділі) післядипломної освіти курсів підвищення кваліфікації. При присвоєнні категорії атестаційні комісії дотримуються послідовності: друга, перша, вища (пп. 1.5, 1.8 та 2.4 Положення № 742).

Від атестації звільняються вагітні жінки та особи, що знаходяться у відпустці для догляду за дитиною. Термін їх чергової атестації переноситься на відповідний строк наказом керівника закладу. У виключних випадках з об’єктивних причин (тривала хвороба та інше) термін чергової атестації може бути перенесено наказом органу управління охорони здоров’я на підставі особистої заяви фахівця та документів, що засвідчують важливість причин, але не більше ніж на один рік (п. 1.10 Положення № 742).

У разі перерви в роботі понад 3 роки молодших спеціалістів мають направити на курси підвищення кваліфікації з наступною атестацією, після чого фахівців допускають до роботи на посадах середнього медичного персоналу.

Отже, якщо молодший спеціаліст пройшов курси підвищення кваліфікації протягом останніх п’яти років, він подає документи до атестаційної комісії для атестації на присвоєння або підтвердження кваліфікаційної категорії за відповідною спеціальністю.

Виплата заробітної плати з урахуванням підвищення посадового окладу за наявності кваліфікаційної категорії проводиться працівникам протягом 5 років з дня затвердження наказом органу (закладу) рішення атестаційної комісії про її присвоєння (підтвердження).

Зверніть увагу! Особам, які своєчасно подали документи в атестаційну комісію для проходження атестації (не пізніше як за два місяці до закінчення 5-річного строку з моменту попередньої атестації/переатестації), указана виплата проводиться до винесення рішення атестаційної комісії про її підвищення/підтвердження або відміну.

Про це йдеться у п.п. 6 п.п. 2.4.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519. При цьому у п.п. 5 п.п. 2.4.1 згаданих Умов указано: оплата за кваліфікаційну категорію здійснюється за умови, якщо фахівець працює за тією спеціальністю, за якою присвоєно кваліфікаційну категорію.

Висновок: За умов, що зазначені запитувачем, працівником не дотримано двомісячного терміну — граничний строк на подання пакета документів атестаційної справи сплив ще 07.04.2015 р. Отже, період з дня закінчення 5-річного строку з дати проведення попередньої атестації до дати підтвердження такої категорії за результатами наступної атестації (з 08.06.2015 р. по 02.07.2015 р.) має бути оплачено як період без наявності категорії у працівника, тобто за 6-м тарифним розрядом за ЄТС.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі