Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Посилено відповідальність за порушення прав працівників-бійців

Законом України від 03.11.2015 р. № 734-VIII унесено зміни до КЗпП і КУпАП щодо посилення відповідальності за порушення гарантій працівників, призваних на військову службу. Так, недотримання гарантій та пільг для працівників, що залучені до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок та військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII, «Про альтернативну (невійськову) службу» від 12.12.91 р. № 1975-XII, «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 р. № 3543-XII, загрожує:

— установі (організації, підприємству) — штрафом у десятикратному розмірі мінімальної зарплати, установленої законом на моменти виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого вчинено порушення ( абз. 5 ч. 2 ст. 265 КЗпП);

— посадовим особам підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності та фізичним особам — підприємцям, які використовують найману працю, — штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн.). Про це йдеться в абз. 7 ст. 41 КУпАП.

Саме такі штрафи загрожують у ситуації, коли роботодавець не зберігав за працівником-бійцем місце роботи, середній заробіток. Детальніше про посилену відповідальність читайте в одному з найближчих номерів нашого видання.

Закон № 734 набув чинності 26.11.2015 р.

Вивчаємо поправки до КЗпП про дискримінацію у сфері праці

Законом України від 12.11.2015 р. № 785-VIII викладено в новій редакції ст. 21 КЗпП. Нагадаємо, що зазначена норма регламентує рівність трудових прав громадян України. При цьому у статті перелічуються підстави, згідно з якими всі особи рівні у сфері трудового права. І ось зазначеним Законом перелік таких підстав значно розширено.

Нова версія ст. 21 КЗпП звучить так: «Забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження, віку, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов’язків, місця проживання, членства у професійній спілці чи іншому об’єднанні громадян, участі у страйку, звернення або наміру звернення до суду чи до інших органів за захистом своїх прав, або надання підтримки іншим працівникам у захисті їх прав, за мовними або іншими ознаками, не пов’язаними з характером роботи або умовами її виконання».

Як бачимо, ст. 21 КЗпП значно додала в обсязі. Деякі з антидискримінаційних ознак були присутні в цій нормі і до її викладення в новій редакції. Інші ознаки знайомі нам за ст. 11 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI — у ній держава гарантує особі захист від проявів дискримінації, що тепер представлена у ст. 21 КЗпП.

Проте в такому питанні не варто забувати про спеціальні норми, що відіграватимуть головну роль у тому чи іншому питанні. Наприклад, у загальному випадку не можна прийняти на посаду держслужбовця осіб старше 65 років, оскільки це граничний вік перебування на держслужбі (ст. 23 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII). Тоді як на посаду педпрацівника може бути прийнята особа, фізичний і психологічний стан якої дозволяє виконувати професійні обов’язки (ст. 24 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV).

Закон № 785 набув чинності 26.11.2015 р.

Зовнішня трудова міграція: «схвалено» нормативне забезпечення

Ухвалено Закон України «Про зовнішню трудову міграцію» від 05.11.2015 р. № 761-VIII. Згідно з визначенням цього Закону зовнішня трудова міграція — це переміщення громадян України, пов’язане з перетином державного кордону, з метою здійснення оплачуваної діяльності в державі перебування.

При цьому трудовим мігрантом у розумінні цього Закону слід вважати громадянина України, який здійснював, здійснює чи здійснюватиме оплачувану діяльність у державі перебування, не заборонену законодавством цієї держави. Так, у Законі, зокрема, розкриті права трудових мігрантів і членів їх сімей.

Закон набуде чинності 01.01.2016 р.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі