10.12.2015

Про індексацію грошових доходів

Лист від 20.11.2015 р. № 308/10/136-15

Департамент стратегічного планування та аналізу Міністерства соціальної політики України щодо індексації грошових доходів повідомляє.

Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (із змінами) (далі — Порядок), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема оплата праці, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством.

Пунктом 5 Порядку визначено, що у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Грошові доходи, одержані за цей місяць, не індексуються, якщо сума підвищення доходу перевищує суму індексації, яка повинна нараховуватись у місяці підвищення. З наступного місяця наростаючим підсумком розраховується індекс для проведення подальшої індексації.

У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення. Приклад проведення індексації у разі підвищення доходів наведено в додатку 4 до Порядку.

Також абзацом 8 цього пункту передбачено, що місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів, зокрема, за рахунок збільшення розміру премії, не вважається базовим у разі, коли не відбувається підвищення окладу (тарифної ставки).

Враховуючи викладене та наведені у листі дані, у вересні 2015 року у працівників відбулося підвищення посадового окладу, отже, вересень 2015 року вважається базовим.

Порівняння суми підвищення заробітної плати із сумою індексації для визначення фіксованої суми індексації мало здійснюватись в умовах місяця, у якому відбулося таке підвищення. Тобто береться посадовий оклад у вересні до підвищення і всі складові заробітної плати від цього окладу, у тому числі розмір надбавок, доплат та премії та посадовий оклад після підвищення і всі складові заробітної плати від цього окладу.

У разі, коли працівник у місяці підвищення посадового окладу увесь цей місяць перебував у відпустці чи на лікарняному і фактично не отримував премію, то сума підвищення його заробітної плати визначається без її урахування.

Директор Департаменту стратегічного планування та аналізу
О. Крентовська

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Підвищили оклад, але за фактом — без премії: як провести порівняльні розрахунки

Запитання, яке ставили головному «працезарплатному» відомству, стосувалося участі щомісячних премій для порівняльних «індексаційних» розрахунків. І полягало воно в такому.

В установі розмір премії щомісячно змінюється. Як її врахувати в місяці підвищення окладу, тобто у вересні 2015 року в порівняльних розрахунках при визначенні фіксованої суми індексації?

У місяці збільшення посадового окладу працівник повний місяць перебував у відпустці або на лікарняному і фактично премію за цей місяць не отримав. Як діяти в такому разі?

Ви вже, звичайно, здогадалися і пригадали, з чим пов’язана історія його (запитання) появи. Йдеться про те, що для індексації в місяці підвищення окладу в Мінсоцполітики зовсім нещодавно з’явилося нове прочитання абз. 8 п. 5 Порядку № 1078: при визначенні суми підвищення заробітної плати враховуються всі складові заробітної плати, зокрема, зазначені в п. 5 Порядку № 1078. Про це чиновники заявили в листі від 07.10.2015 р. № 263/10/136-15 // «ОП», 2015, № 20, с. 4. Якраз зазначена норма містить прив’язку підвищення грошового доходу до таких оплатних складових:

— розширення зони обслуговування;

— збільшення обсягу робіт;

— суміщення професій (посад);

— виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника;

— оплати за роботу за сумісництвом на одному підприємстві;

— збільшення розміру премії.

Якщо оклад не підвищується, то встановлення цих додаткових обов’язків і їх оплата не впливає на зміну базового місяця. Збільшився оклад — будьте ласкаві, включайте все для порівняння, вважає Мінсоцполітики.

На сьогодні позиція Міністерства в цьому питанні залишається незмінною. Невеликі зрушення з’явилися тільки щодо доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника (див. консультацію фахівця Мінсоцполітики в «ОП», 2015, № 22, с. 16). Якщо така доплата встановлювалася разово (має тимчасовий характер), її до порівняльних розрахунків не включають.

Стосовно щомісячних премій за основні результати роботи курс відомства стабільний: у місяці підвищення окладу — включати до порівняльних розрахунків. Причому щоб попереджувати перекручення загального зарплатного результату підвищення — спиратися треба на розмір премії, що склався в місяці підвищення окладу. Це підтверджує й лист, що коментується:

«Порівняння суми підвищення зарплати з сумою індексації для визначення фіксованої індексації має здійснюватися в умовах місяця, в якому відбулося таке підвищення

Для порівняння враховуємо всі складові (надбавки, доплати, премії) від старого і нового окладів. Детальніше див. консультацію фахівця Мінсоцполітики «Змінний» відсоток надбавок і премій у місяці підвищення окладу: як ураховувати для індексації зарплати» // «ОП», 2015, № 20, с. 6.

Про нюанси включення премій для різних умов преміювання детально дізнайтеся з консультації фахівця Мінсоцполітики на с. 6 цього номера.

Якщо ж премія в місяці підвищення окладу не виплачується, то в порівняльних розрахунках її не враховують і для зарплати до підвищення. Тоді суму підвищення визначають, виключаючи рядок «виробнича премія». Це можуть бути ситуації, коли в місяці підвищення окладу виробничу премію не виплачували працівникам з причини:

— відсутності фінансових можливостей (не преміювався ніхто з працівників);

— упущень у роботі (інших критеріїв для зниження розміру премії), через які працівник був депремійований;

— фактично не відпрацьованого повного місяця (у зв’язку з хворобою, відпусткою тощо).

Зауважте: за аналогією з премією випадуть і «змінні» виплати, наприклад надбавки за складність і напруженість у роботі / за високі досягнення у праці — якщо вони не виплачувалися в місяці підвищення окладу. Решта постійних виплат беруть участь у порівняльних розрахунках, незважаючи на те, що вони також безпосередньо пов’язані з відпрацьованим часом: оплата за окладом, надбавка за вислугу років, доплата за суміщення професій, оплата внутрішнього сумісництва тощо.

Приклад. З 17.08.2015 р. по 29.10.2015 р. працівник був на лікарняному. З 1 вересня 2015 року посадовий оклад працівника збільшено з 1312 до 1558 грн. Надбавка за складність і напруженість у роботі встановлюється наказом керівника щомісячно (у липні та серпні 2015 року була в розмірі 50 % окладу, у вересні та жовтні 2015 року — не встановлювалася, потім у листопаді 2015 року її встановили в тому самому розмірі — 50 % окладу). Премії за результати роботи не виплачуються (немає фінансових можливостей). У вересні 2015 року працівник має право тільки на поточну індексацію від базового січня 2013 року — 990,56 грн. (1312 грн. х 75,5 %).

Оскільки оклад підвищився у вересні 2015 року — цей місяць стає базовим. У місяці підвищення окладу (вересні) надбавку за складність і напруженість в роботі не встановлювали, тому її не включаємо до порівняльних розрахунків.

Тоді сума підвищення зарплати дорівнює 246 грн. (1558 - 1312). Розрахована фіксована індексація становитиме 990,56 - 246 = 744,56 (грн.). Оскільки весь вересень 2015 року працівник хворів — індексацію за цей місяць не нараховують. За жовтень 2015 року її розрахуємо пропорційно фактично відпрацьованому 1 дню (30 жовтня): 744,56 грн. : 21 роб. дн. х 1 роб. дн. = 35,46 грн.

Відновлення виплати надбавки за складність і напруженість у роботі в тому самому розмірі (50 %), в якому її вже раніше виплачували, не змінює базовий місяць, ним залишається вересень 2015 року. Такий висновок озвучено в листах Мінсоцполітики від 05.06.2015 р. № 8403/0/14-15/10, від 27.01.2015 р. № 69/13/84-15, від 11.08.2014 р. № 8959/0/14-14/10. За повністю відпрацьовані листопад і грудень 2015 року працівнику нарахують у кожному з місяців фіксовану індексацію в розмірі 744,56 грн. (право на поточну не настає).

Людмила ТРОХИМЕНКО, заступник головного редактора