Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації зарплати педпрацівників у місяці підвищення окладів

Міністерство соціальної політики України
Лист від 07.10.2015 р. № 263/10/136-15

<…>

Пунктом 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (із змінами), визначено, що місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів у зв’язку із розширенням зони обслуговування, збільшенням обсягу робіт, суміщенням професій (посад), виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника, оплатою за роботу за сумісництвом на одному підприємстві, а також за рахунок збільшення розміру премії, не вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації (у разі, коли не відбувається підвищення тарифної ставки (окладу)).

Аналогічно можна не вважати місяць базовим при зростанні заробітної плати за рахунок збільшення педагогічного навантаження.

Оскільки з вересня 2015 року у працівників бюджетної сфери відбулося підвищення посадових окладів (тарифних ставок), то цей місяць став базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

У такому випадку при визначенні суми підвищення заробітної плати враховуються всі складові заробітної плати, зокрема вищезазначені у пункті 5 Порядку.

Зміна обсягу педагогічного навантаження у місяці підвищення тарифної ставки (посадового окладу) також враховується при визначенні суми зростання заробітної плати.

Директор Департаменту стратегічного планування та аналізу О. Крентовська

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Індексація в місяці підвищення окладу: новий погляд Мінсоцполітики

Законодавчого підвищення окладів працівників бюджетної сфери чекали довго. Вересень поточного року порадував усіх бюджетників з оплатою за Єдиною тарифною сіткою. Підтягнули до нового розміру мінзарплати й оклади тих працівників, яким вони встановлювалися на її рівні. Що це означає для індексації зарплати?

Посадовий оклад (тарифна ставка) — основна складова зарплати, є фундаментом у її структурі. Усі інші виплати можуть бути тільки додатковими елементами. Тому збільшення окладу працівника з точки зору індексації зарплати — це завжди підвищення доходу. А отже, з урахуванням п. 5 Порядку № 1078 місяць, в якому збільшується посадовий оклад, завжди буде базовим для працівника, причому незалежно від суми підвищення і його навантаження (частини ставки, яку він займає).

У базовому місяці ми проводимо порівняльні розрахунки: суму підвищення зарплати порівнюємо з належною працівнику сумою індексації. Подальша доля індексації залежить від цих результатів. Усі можливі ситуації та шляхи їх вирішення для вересня 2015 року ми детально і наочно розглянули в «ОП», 2015, № 18, с. 13 (див. таблицю «Підвищується зарплата: як нарахувати індексацію в базовому місяці»).

Але простою математикою при нарахуванні вересневої індексації зарплати не обійдешся. Адже чинною нормативкою не врегульовано багато ситуацій. Тому тут же виникла «снігова куля» супутніх запитань: який розмір прожитмінімуму використовувати для розрахунку можливої поточної індексації цього місяця — старий чи новий; чи включати до складу зарплати для порівняння надбавки і премії, розмір яких у місяці збільшення окладу зменшився; чи потрібно враховувати зміну педнавантаження в такому місяці?

Мінсоцполітики вже озвучило свою позицію із цього приводу, у тому числі в листі, що коментується. Розглянемо нові віяння.

1218 чи 1378: що використовувати для можливої поточної індексації вересня?

Так, вересень 2015 року став «епатажним» місяцем ще й тому, що в ньому змінили межу для нарахування зарплатної індексації — прожитковий мінімум для працездатної особи (ПМПО) — з 1218 на 1378 грн. Приклади розрахунку індексації в базовому місяці, наведені в додатку 4 до Порядку № 1078 (ср. ), таких ситуацій не описують. Тобто чинні норми цього Порядку не дають відповіді в разі, коли рівень ПМПО в місяці підвищення зарплати змінюється. Думка Мінсоцполітики щодо цієї ситуації така.

Якщо у працівника зарплата до підвищення (до 01.09.2015 р.):

більше або дорівнює новому ПМПО, установленому з 01.09.2015 р. (1378 грн.), то розмір поточної індексації визначають виходячи з 1378 грн.;

менше, ніж новий ПМПО (1378 грн.), то для розрахунку можливої (планової) поточної індексації використовують увесь розмір зарплати.

Як розрахувати вересневу фіксовану суму індексації для таких виключних випадків (коли беремо весь розмір зарплати), на прикладах роз’яснив фахівець Мінсоцполітики в «ОП», 2015, № 19, с. 17. Ще раз підкреслимо: стосується такий підхід тільки працівників, у яких уся зарплата до підвищення (оклад + надбавки і доплати) не дотягувала до нового ПМПО. Наприклад, використовуємо в розрахунках поточної індексації вересня:

— 1218 грн. (коли до підвищення, крім окладу на рівні мінзарплати, інших доплат і надбавок немає)

або

— 1345,30 грн. (коли зарплата до підвищення складалася тільки з окладу 1223 грн. і доплати «за деззасоби» — 10 % (122,30 грн.)).

Для всіх інших ситуацій, коли зарплата працівника до підвищення була більша або дорівнювала новому ПМПО (1378 грн.), у розрахунках можливої (планової) поточної індексації за вересень 2015 року використовують 1378 грн. Наприклад, для працівника з окладом 1397 грн. або держслужбовця з окладом на рівні мінзарплати, але який отримує надбавку за ранг, за вислугу років, щомісячні премії.

Як бути зі «змінними» надбавками та щомісячними преміями?

Певні надбавки, які можуть бути встановлені працівнику за рішенням керівника, залежать від фінансових можливостей установи в конкретному місяці. Такі надбавки передбачені нормативно-правовими актами у «гнучкому» розмірі. Наприклад, надбавки за складність і напруженість у роботі; за високі досягнення у праці; за престижність праці педпрацівникам; за особливий характер роботи бібліотекарям тощо.

Правова норма, що передбачає розмір таких надбавок, завжди містить прийменник «до»: до 50 % окладу, до 20 % окладу тощо, тобто розмір чітко не зафіксований. Керівник має право прийняти рішення не виплачувати їх у конкретному місяці або ж змінити розмір порівняно з раніше встановленим.

Щодо таких надбавок позиція Мінсоцполітики полягала в такому (див. листи від 27.01.2015 р. № 69/13/84-15 і від 11.08.2014 р. № 8959/0/14-14/10). Базовим ставав місяць:

1) першого встановлення надбавки;

2) збільшення відсотка надбавки порівняно з раніше визначеним.

Якщо розмір надбавки зменшувався або ж її тимчасово не виплачували, а потім знову встановили працівнику в колишньому розмірі (у якому її вже колись виплачували), базовий місяць не змінювався. Отже, у таких місяцях порівняльні розрахунки не проводили. Ось такі премудрості за «змінними» надбавками були для місяців, коли оклад працівника не збільшувався.

Для щомісячних премій, що виплачуються за основні результати праці, питання було нормативно врегульовано з появою абз. 8 п. 5 Порядку № 1078 — з 13.02.2014 р. З цієї дати з’явилися законні підстави, щоб не вважати базовим місяць, в якому зарплата підвищується за рахунок збільшення розміру премії за умови, що не збільшується оклад.

Зараз для місяця збільшення окладів головне працезарплатне відомство придумало чергове «ноу-хау»: у такому базовому місяці при визначенні суми підвищення зарплати враховуються всі її складові (див. абз. 5 листа, що коментується). Як реалізувати цю норму на практиці для «змінних» надбавок і премій, роз’яснює фахівець Мінсоцполітики на с. 6 цього номера.

Суть «творчого винаходу» для цих ситуацій полягає в такому: порівняльні розрахунки потрібно проводити з урахуванням вересневого відсотка виплати за старим і новим окладами. Якщо в місяці підвищення окладу така виплата не здійснювалася, то в порівняльних розрахунках вона участі не бере (як до, так і після підвищення).

Педнавантаження в місяці підвищення окладу: як урахувати для індексації

Лист, що коментується, дає нам офіційну позицію Мінсоцполітики з питання визначення суми підвищення зарплати педагогам, якщо в місяці підвищення окладу змінилося їх педагогічне навантаження. Думка відомства — зміну обсягу педнавантаження враховуємо при порівняльних зарплатних розрахунках.

Приклади розрахунку суми зарплатного підвищення та нарахування індексації в місяці підвищення окладу при зміні педнавантаження було розглянуто фахівцем Мінсоцполітики в «ОП», 2015, № 19, с. 18.

Людмила ТРОХИМЕНКО, заступник головного редактора (e-mail: l.trokhimenko@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі