Теми статей
Обрати теми

«За того парня», або Доплата за «відсутнього»: чи враховувати для індексації в місяці підвищення окладу

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України
У вересні 2015 року працівнику підвищили посадовий оклад. Цей місяць став базовим для нього. У вересні працівник також виконував обов’язки тимчасово відсутнього колеги, який хворів з 7 по 30 вересня, з доплатою в розмірі 20 % від посадового окладу. Чи враховувати таку доплату при порівняльних розрахунках (зарплати до і після підвищення) з метою індексації вересневої зар плати? (Дніпропетровська обл.)

Місяць підвищення окладу — завжди базовий для працівника з метою індексації зарплати, причому незалежно від суми підвищення окладу і від того, на яку частину ставки зайнятий працівник. Щоб визначити право на подальшу індексацію зарплати, у базовому місяці ми порівнюємо суми зарплатного підвищення та належні суми індексації.

У п. 5 Порядку № 1078* передбачено, що місяць, в якому підвищуються грошові доходи у зв’язку з:

* Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

— розширенням зони обслуговування;

— збільшенням обсягу робіт;

— суміщенням професій (посад);

— виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника;

— оплатою за роботу за сумісництвом на одному підприємстві;

— збільшенням розміру премії,

не вважають базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації (якщо не відбувається підвищення тарифної ставки (окладу)).

Оскільки з вересня 2015 року у працівника підвищено посадовий оклад, то цей місяць став базовим. У такому разі при визначенні суми підвищення зарплати враховують усі складові заробітної плати, у тому числі і зазначені вище** в п. 5 Порядку № 1078.

** Див. лист Мінсоцполітики від 07.10.2015 р. № 263/10/136-15 // «ОП», 2015, № 20, с. 4. — Прим. ред.

Винятком буде доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника (доплата в розмірі різниці окладів для випадків тимчасового заступництва), якщо підвищення зарплати у зв’язку з її встановленням має тимчасовий і разовий характер.

У вашій ситуації при проведенні порівняльних розрахунків у базовому місяці доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника враховувати не потрібно.

Для інших випадків, коли таку доплату встановлюють на період заздалегідь відомої тривалої відсутності працівника (не менше року), її потрібно врахувати при проведенні порівняльних розрахунків у базовому місяці. Наприклад, у вересні 2015 року одна з працівниць іде у відпустку для догляду за дитиною до трьох років. Її обов’язки (частину обов’язків) на період відсутності було покладено на іншого працівника з установленням йому доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутньої працівниці. Для такої ситуації можна вважати, що доплату встановлюють працівнику на тривалий час (виплачуватимуть щомісячно), тому її (доплату) враховують як зарплатну складову при порівнянні зарплати в місяці підвищення окладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі