Теми статей
Обрати теми

Робота з підприємцями: коли можна не справляти ЄСВ і чим підтвердити

Кепіна Світлана, начальник Управління адміністрування єдиного внеску та методології Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби України
Підприємство працює з фізичними особами — підприємцями за цивільно-правовими договора- ми про виконання робіт (надання послуг). Які документи потрібно одержати від підприємців для того, щоб не утримувати єдиний соціальний внесок?

Сума винагород фізичним особам за договорами цивільно-правового характеру про виконання робіт (надання послуг) уключається до бази нарахування єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI). Водночас із положень пп. 1, 3 ч. 1 ст. 4 цього Закону випливає, що організація-страхувальник має право не нараховувати і не утримувати ЄСВ, якщо фізособа-підприємець виконує роботи (надає послуги), що відповідають видам діяльності згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР).

Відповідну інформацію можна знайти на веб-сайті http://irc.gov.ua/ru/Poshuk-v-YeDR.html і роздрукувати із зазначенням дати. Цього вистачить для того, щоб не справляти ЄСВ з винагороди за виконані роботи (надані послуги) при виплаті підприємцю. Зверніть увагу: система оподаткування, на якій перебуває підприємець, у цьому випадку значення не має.

Якщо фізособа-підприємець виконує роботи (надає послуги), що не збігаються з видами діяльності з ЄДР, організація-страхувальник зобов’язана нарахувати на суму винагороди ЄСВ за ставкою 34,7 % і утримати з такої суми ЄСВ за ставкою 2,6 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі