Теми статей
Обрати теми

Донарахування до МЗП, якщо працівника мобілізували

Кепіна Світлана, начальник Управління адміністрування єдиного внеску та методології Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФСУ
Працівника мобілізували в середині звітного місяця. Тому цього місяця йому буде нараховано заробітну плату за фактично відпрацьовані дні та середній заробіток у зв’язку з призовом під час мобілізації. Чи потрібно дотримуватися вимоги про ЄСВ з мінзарплати?

Якщо база нарахування ЄСВ (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінзарплати (далі — МЗП), установленої законом на місяць нарахування зарплати (доходу), суму ЄСВ розраховують як добуток розміру МЗП і відповідної ставки ЄСВ. Це прямо передбачено абз. 10 ч. 5 та абз. 3 ч. 6 ст. 8 Закону про ЄСВ*.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

До бази нарахування ЄСВ уключають заробітну плату, лікарняні, винагороди за цивільно-правовими договорами за виконані роботи / надані послуги ( п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ). При визначенні виплат, які включаються до фонду оплати праці, слід керуватися Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, далі — Інструкція № 5 ( п.п. 5 п. 3 Інструкції про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449). У свою чергу, згідно з п.п. 2.2.12 Інструкції № 5 оплата працівникам, яких залучають до виконання державних обов’язків, якщо вони виконуються в робочий час (зокрема, проходять військову службу за призовом під час мобілізації), уключається до фонду оплати праці.

Водночас згідно з ч. 7 ст. 7 Закону про ЄСВ роботодавець має право не справляти ЄСВ з виплат, які компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Ураховуючи вищевикладене, для цілей виконання вимоги про ЄСВ з МЗП із розміром МЗП слід порівнювати загальну суму зарплати за фактично відпрацьований час і середнього заробітку (незалежно від того, отримує підприємство компенсацію з бюджету чи ні). Якщо зазначена сума менше МЗП, то ЄСВ слід донараховувати на різницю між МЗП і загальною сумою зарплати за фактично відпрацьований час з урахуванням середнього заробітку за період мобілізації.

Якщо мобілізованому працівнику за весь місяць нараховано середній заробіток, який компенсується з бюджету, то незалежно від його розміру дотримуватися вимоги про ЄСВ з МЗП не потрібно. Це випливає з положень ч. 7 ст. 7 Закону про ЄСВ.

Якщо ж роботодавець прийняв рішення не отримувати компенсацію з бюджету, то суму середнього заробітку, нарахованого за період військової служби, що припадає на весь місяць, за призовом під час мобілізації, з метою нарахування ЄСВ необхідно порівнювати з МЗП. У ситуації, коли сума середнього заробітку менше МЗП, ЄСВ нараховують виходячи з розміру МЗП та відповідної ставки внеску.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі