Теми статей
Обрати теми

Ветерани АТО: вивчаємо статусні зміни

Трохименко Людмила, заступник головного редактора (e-mail: l.trokhimenko@id.factor.ua)
Наразі маємо чергові зміни у «ветерансько-воєнному» законі. Торкаються вони осіб, які відстоювали незалежність України і безпосередньо брали участь у АТО. Нарешті визначилися із добровольцями і волонтерами. Хто відтепер є учасником бойових дій, учасником або інвалідом війни? Кого «вивели» і куди «ввели»? Кадровому фахівцю треба тримати руку на пульсі, адже паралельно набули чинності і нові «відпускні» гарантії таким категоріям осіб (деталі — на с. 5-6 цього номера). Отже, вивчаємо статусні зміни для ветеранів АТО.

Правовий статус ветеранів АТО

Профільний Закон № 3551 визначає, що ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни.

З 19 червня поточного року діють зкориговані норми щодо статусу ветеранів АТО: осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО, а також у забезпеченні її проведення, знаходячись безпосередньо в районах АТО.

Зміни внесено Законом № 291, який набув чинності 19.06.2015 р. — через місяць з дня його опублікування (опублікований у «Офіційному віснику України», 2015, № 37 (19.05.2015 р.)).

Статус УБД: кому із учасників АТО

Стаття 6 Закону № 3551 окреслює перелік осіб, які визнаються учасниками бойових дій (далі — УБД).

З 19.06.2015 р. серед АТО-учасників, яким може бути надано статус УБД, значаться:

— військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) і працівники законодавчо створених військових формувань (нова редакція п. 19 ч. 1 ст. 6 Закону № 3551, подробиці див. на рисунку на с. 9 цього номера). У порівнянні з попередньою редакцією, норму доповнили військовослужбовцями Державної спеціальної служби транспорту, військових прокуратур, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби;

— добровольці — особи, які у складі добровольчих формувань територіальної оборони (утворених або самоорганізованих для захисту незалежності України), за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу ЗС, МВС, Нацгвардії та інших військових формувань та правоохоронних органів (новий п. 20 ч. 1 ст. 6 Закону № 3551).

У результаті маємо розширене коло військовослужбовців військових формувань, отримання юридичного статусу певною категорією «добровольців» і виключення із переліку цивільних претендентів* (працівників підприємств, установ, організацій). Останні тепер можуть претендувати на статус учасника війни або, у разі поранень, — на статус інваліда війни (про це див. у наступних розділах статті).

* Ми вже інформували вас (див. «ОП», 2015, № 6/1, с. 24), що на початку лютого 2015 року на засіданні КМУ запропонували не надавати цивільним статус УБД. Час показав, що так воно і вийшло.

На сьогодні Порядок надання статусу УБД особам, що захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, затверджений постановою КМУ від 20.08.2014 р. № 413 (далі — Порядок № 413).

Але для бійців-добровольців Порядок № 413 не містить окремих уточнень. Порядок надання статусу таким категоріям осіб, терміни їх участі в АТО чи в забезпеченні її проведення визначаються Кабміном. Уряду дали місячний строк, аби привести свої нормативно-правові акти у відповідність із новими нормами.

Статус інваліда війни для учасників АТО

Завдяки Закону № 291 ветеранські статуси та відповідні пільги зможуть отримати певні категорії постраждалих добровольців та волонтерів.

Чинна з 19.06.2015 р. оновлена редакція ст. 7 Закону № 3551 встановлює, що мають право на присвоєння статусу інваліда війни особи, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, із числа:

військовослужбовців та працівників військових формувань ЗС, Нацгвардії, СБУ тощо (далі їх перелік дублює зкоригований абз. 1 п. 19 ч. 1 ст. 6) та працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення АТО (новий п. 11 ч. 2 ст. 7);

добровольчих підрозділів, що в подальшому були включені до ЗС, МВС, Нацгвардії та інших законодавчо створених військових формувань та правоохоронних органів (новий п. 12 ч. 2 ст. 7);

добровольчих підрозділів, що в подальшому не були включені до ЗС, МВС, Нацгвардії та інших законодавчо створених військових формувань та правоохоронних органів, але виконували завдання АТО у взаємодії із ЗС, МВС, Нацгвардією та іншими законодавчо створеними військовими формуваннями та правоохоронними органами (новий п. 13 ч. 2 ст. 7);

волонтерів — осіб, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення АТО (у тому числі здійснювали волонтерську діяльність) (новий п. 14 ч. 2 ст. 7).

Прописали, що порядок надання статусу інваліда війни для осіб, зазначених у п. 11 — 14 ч. 2 ст. 7 Закону № 3551(військовослужбовців, працівників, добровольців, волонтерів), визначається КМУ.

Окремо визначили необхідний пакет документів для отримання інвалідного статусу «взаємодіючим» добровольцям. Зокрема, особам із числа добровольчих формувань, що працювали у взаємодії із військовими і правоохоронними органами, підставою для надання статусу інваліда війни є ( п. 13 ч. 2 ст. 7 Закону № 3551):

а) клопотання керівника добровольчого формування, до складу якого входила така особа. До клопотання додаються документи, що підтверджують участь особи в АТО, або письмові свідчення не менш як двох свідків з числа осіб, які спільно з такою особою брали участь в АТО та отримали статус УБД, або інваліда війни, або учасника війни відповідно до Закону № 3551;

б) довідка керівника Антитерористичного центру при СБУ, Генштабу ЗСУ про виконання добровольчими формуваннями завдань АТО у взаємодії із військовими формуваннями та правоохоронними органами, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

в) довідка МСЕК про групу та причину інвалідності.

Особи, які належать до учасників війни

З 19.06.2015 р. у полку учасників війни прибуде. До змін працівники підприємств, установ та організацій, які залучалися або брали безпосередню участь в АТО, були прирівняні до бійців — мали право на отримання статусу УБД. Законотворці стверджують, що це була нечисленна категорія (їх було мало). Тому розробники Закону № 291 (ср. ) запропонували надавати «цивільним» статус учасника війни, а не УБД. За їх логікою, така норма унеможливить зловживання з незаконним отриманням статусу УБД недобросовісними чиновниками та цивільними особами, які залучаються відповідно до своїх службових обов’язків.

Отже, з 19.06.2015 р. ст. 9 Закону № 3551 доповнили «цивільними» учасниками АТО: працівниками підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення, у порядку, встановленому законодавством (новий п. 13 ст. 9).

Усі нововведення щодо ветеранів АТО ми узагальнили і представили за допомогою наглядної схеми (див. рисунок на с. 9 цього номера).

Статус члена сім’ї загиблого учасника АТО

Розробники Закону № 291 замовили слово не тільки про добровольців, але й про їхні сім’ї, і про сім’ї працівників підприємств і організацій, що беруть участь в АТО.

Справа в тому, що до змін під дію Закону № 3551 підпадали сім’ї двох категорій загиблих бійців АТО: військовослужбовців і співробітників МВС. Навіть сім’ї працівників СБУ, в законі прямо не були названі, не кажучи вже про сім’ї добровольців і «цивільних». Закон № 291 цю прогалину усунув.

Отже, нарешті законодавчо врегулювали питання щодо поширення чинності Закону № 3551 на членів сім’ї загиблих бійців, у тому числі добровольчих батальйонів (загонів) під час участі в АТО.

Зокрема, «воєнно-ветеранський» Закон тепер поширюється на сім’ї осіб, які загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час забезпечення проведення АТО, з числа ( ст. 10 Закону № 3551):

— добровольців (у тому числі волонтерів) (новий абз. 5 п. 1 ст. 10);

— підрозділів добровольців, включених до військових формувань (новий абз. 6 п. 1 ст. 10);

— підрозділів добровольців, не включених до військових формувань, але виконуючих АТО-завдання у взаємодії із військовими формуваннями (новий абз. 7 п. 1 ст. 10);

— військовослужбовців та працівників військових формувань та працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення АТО (новий абз. 8 п. 1 ст. 10).

Зауважимо: для усіх нових норм, що з’явилися у Законі № 3551, передбачили застереження відносно того, що порядок надання статусу УБД ( п. 20 ч. 1 ст. 6), інваліда війни ( п. 11 — 14 ч. 2 ст. 7), учасника війни ( абз. 1 п. 13 ст. 9) особи, на яку поширюється чинність цього Закону ( абз. 5 — 8 п. 1 ст. 10), визначається Кабінетом Міністрів України.

Надаємо пільги учасникам АТО

Зауважимо: відповідний статус особи за участь у АТО не є державною нагородою або почесним званням та призначений виключно для надання окремій категорії громадян за особливі заслуги відповідних пільг, переваг та соціальних гарантій (див. роз’яснення Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції від 11.03.2015 р.).

Перелік базових пільг, що надаються учасникам АТО і членам їх сімей, встановлено Законом № 3551. Звісно, колдоговором підприємства, установи, організації можуть передбачатися додаткові, порівняно із законом, пільги.

Важливо! Законом № 3551 встановлено перелік пільг та гарантій: для УБД — ст. 12; інвалідів війни — ст. 13; учасників війни — ст. 14; осіб, на яких поширюється дія Закону,ст. 15.

У цьому контексті не забудьте про «відпускні» новації для УБД, інвалідів війни та осіб з особливими заслугами (подробиці читайте на с. 5 — 6 цього номера).

Зверніть увагу! Отримати пільги та гарантії, передбачені Законом № 3551, особа має право тільки за наявності відповідного посвідчення.

Форма посвідчення ветерана війни (УБД, інваліда війни, учасника війни, члена сім’ї загиблого (особи, на яку поширюється Закон № 3551)), затверджена постановою КМУ від 12.05.94 р. № 302 (додаток 2 до Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни).

Відповідно до п. 7 цього Положення «Посвідчення учасника бойових дій» і нагрудний знак видаються органами Міноборони, МВС, ДСНС, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ДПтС, Управління державної охорони, ДПС, Адміністрації Державної прикордонної служби, Держспецзв’язку, а також Держспецтрансслужбою за місцем реєстрації ветерана.

«Посвідчення інваліда війни», «Посвідчення учасника війни» і відповідні нагрудні знаки, «Посвідчення члена сім’ї загиблого» видаються органами праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації громадянина.

Також майте на увазі, що відомості про осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, заносять до Єдиного реєстру учасників антитерористичної операції, порядок ведення якого затверджено наказом Мінсоцполітики від 06.02.2015 р. № 114. Тож із даних такого Реєстру учасників АТО також можна перевірити інформацію щодо конкретної особи.

Спецнорми чинності

Деяким ситуаціям надали зворотну дію у часі: Закон № 291 передбачив пряму вказівку про це. Так, згідно з п. 2 розд. II Прикінцевих положень Закону № 291 матимуть право на:

— статус інваліда війни також учасники АТО із числа осіб, зазначених у пп. 11 — 14 ч. 2 ст. 7 Закону № 3551 (військовослужбовців, працівників, добровольців, волонтерів), які визнані інвалідами до набрання чинності Законом № 291 (тобто до 19.06.2015 р.);

— статус особи, на яку поширюється Закон № 3551, члени сімей осіб, зазначених у абз. 5 — 8 п. 1 ст. 10 Закону № 3551 (військовослужбовців, працівників, добровольців, волонтерів), загиблих (зниклих безвісти), померлих до набрання чинності Законом № 291 (тобто до 19.06.2015 р.).

ПРАВОВИЙ СТАТУС ВЕТЕРАНІВ АТО
згідно із Законом № 3551

img 1

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

Закон № 291 — Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» від 07.04.2015 р. № 291-VIII.

Закон № 3551 — Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

Теги АТО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі