Теми статей
Обрати теми

Щорічна відпустка повної тривалості до настання 6-місячного строку роботи в установі: хто претендент

img 1

Пояснення. Законодавчі норми невблаганні ( ч. 5 ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі — Закон № 504): право працівника на щорічну відпустку повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення 6 місяців безперервної роботи у цій установі. При цьому 6-місячний строк відлічують із дня укладання трудового договору. Наприклад, із працівником укладено трудовий договір 02.02.2015 р. Тоді право на щорічну відпустку повної тривалості у нього виникає з 02.08.2015 р.

Такі приписи не означають, що до відпрацювання 6 місяців працівник не має права на щорічну відпустку. При узгодженні з роботодавцем він має змогу піти у таку відпустку, але її тривалість визначать пропорційно відпрацьованому часу*.

* Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи може бути надано працівнику в будь-який час відповідного робочого року ( ч. 9 ст. 10 Закону № 504).

Проте й без винятків не обійшлося. Справа у тому, що ст. 10 Закону № 504 передбачено категорії працівників, яким щорічна відпустка повної тривалості в перший рік роботи надається за їх бажанням до настання 6-місячного строку безперервної роботи. Такі категорії працівників представлені на с. 30 цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі