Теми статей
Обрати теми

«Лікарняно-відпускний мікс» при звільненні

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: t.gul@id.factor.ua)
Працівник з 1 по 31 березня 2015 року був у щорічній відпустці. Перебуваючи у відпустці, він подав заяву про звільнення за власним бажанням. 31 березня трудовий договір з працівником було розірвано. При проведенні остаточного розрахунку з його зарплати проведено відрахування за 8 днів щорічної відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року. У квітні такий працівник надав листок непрацездатності, виданий в установленому порядку (хворів з 23.03.2015 р. по 31.03.2015 р.) включно. Як бути із сумою відпускних, нарахованих за дні хвороби?

Визначимо основні моменти.

1. При проведенні остаточного розрахунку при звільненні роботодавець утримав частину відпускних, нарахованих за 8 днів відпустки, наданих у рахунок невідпрацьованої частини робочого року. По суті, це дні відпустки, що припали на 24 — 31 березня 2015 року. У цей період працівник перебував у трудових відносинах з організацією, але без оплати.

2. Працівник захворів у період трудових відносин. Отже, він має право на оплату лікарняного листка незалежно від звільнення (ч. 1 ст. 19 Закону № 1105*). Хвороба тривала 9 календарних днів — з 23 по 31 березня 2015 року включно. Причому 8 з них припали на «безоплатні» дні (24 — 31 березня 2015 року) і тільки один (23 березня) збігся з днем, за який було нараховано відпускні.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Зверніть увагу! Листок непрацездатності має бути оплачений, нехай і наданий він працівником після звільнення. Адже хвороба почалася в період трудових відносин.

3. Якщо хвороба настає в період щорічної відпустки, то невикористана у зв’язку з хворобою частина відпустки має бути перенесена на інший період або надана після закінчення хвороби (п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки**).

** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Ураховуючи, що відпускні за період з 24 по 31 березня були відсторновані при проведенні остаточного розрахунку, організація без проблем має нарахувати лікарняні за робочі дні, що припадають на цей період.

Залишається питання щодо 23 березня 2015 року. За цей день нараховано відпускні, суму яких, імовірно, треба відсторнувати і нарахувати за цей день лікарняні. Але! Після того як 23 березня змінить свій статус із дня відпустки на день хвороби, у працівника з’явиться 1 невикористаний день відпустки (див. п. 3 вище). У цій ситуації про перенесення або продовження відпустки не йдеться (працівник звільнений). Тому такий день відпустки підлягає компенсації.

Розрахунковий період, за який обчислювалася середня зарплата для оплати періоду відпустки, збігається з розрахунковим періодом для розрахунку суми компенсації за 1 невикористаний день відпустки. А отже, сума відпускних за 1 день відпустки дорівнюватиме сумі компенсації за 1 невикористаний день відпустки. Тож немає необхідності сторнувати відпускні за 23 березня, а потім знову нараховувати таку саму суму, але вже як компенсацію за невикористану відпустку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі