Теми статей
Обрати теми

Скільки годин може викладати практичний психолог-методист

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Практичний психолог-методист ліцею працює на повну ставку, а також він викладає психологію 10 годин на тиждень. Чи має право практичний психолог-методист викладати більше 9 годин на тиждень? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, передбачено посаду педагогічного працівника з назвою «практичний психолог».

Практичний психолог-методист — це педагогічне звання, яке вказане у Переліку кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічних працівників, затвердженому постановою КМУ від 26.04.2003 р. № 632. Вказане педагогічне звання присвоюється практичним психологам за наслідками атестації починаючи з 01.09.2005 р.

Працівникам закладів освіти дозволено вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку). Оплата праці таких працівників проводиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому для учителів, тобто за тарифікацією. Про це йдеться у п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

Крім того, усі працівники, крім основної роботи та роботи за сумісництвом, мають право виконувати роботи, які відповідно до чинного законодавства не є сумісництвом. Перелік робіт, які не є сумісництвом, наведений у додатку до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.93 р. № 43. До п. 3 цього Переліку включено педагогічну роботу з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 годин на рік. Виконання цієї роботи допускається в робочий час з дозволу керівника навчального закладу без утримання заробітної плати (останній абзац вказаного Переліку).

Висновок: Практичний психолог має право виконувати педагогічну роботу в обсязі до 12 годин на тиждень з оплатою за тарифікацією та ще до 240 годин на рік з погодинною оплатою впродовж основного робочого часу без утримання заробітної плати за основною посадою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі