Теми статей
Обрати теми

Пенсіонер за віком + інвалід III групи: відпустка «за свій рахунок» за однією чи двома підставами

Олександра ОЛЬХОВСЬКА, експерт з питань оплати праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
Лікарю нашого закладу у квітні 2015 року призначили пенсію за віком. При цьому він продовжує працювати. У травні 2015 року йому установили III групу інвалідності. Чи може він скористатися правом на відпустку без збереження заробітної плати за двома підставами (як пенсіонер і як інвалід III групи) загальною тривалістю 60 календарних днів на рік? (запитання з форуму для працівників бюджетної сфери: http://budget.factor.ua)

Відпустку без збереження зарплати оформлюють у разі, якщо працівник виказав бажання (викладає у заяві) скористатися правом на цю відпустку*. Відпустку «за свій рахунок» в обов’язковому порядку надають лише за наявності підстав, указаних у ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504).

* Виняток установлено лише для працівників окремих держорганів. Керівникам таких органів надано право відправляти своїх підлеглих у відпустки без збереження зарплати без їх бажання на це. Подробиці читайте в консультації фахівця в «ОП», 2015, № 4, с. 25.

Зверніть увагу! Якщо працівник має право для використання відпустки «за свій рахунок» за двома або більше підставами, викладеними у ст. 25 Закону № 504, то він може скористатися такою відпусткою за кожною із підстав.

Пояснюється це тим, що Закон № 504 не містить окремих приписів стосовно максимальної тривалості відпустки без збереження зарплати, а також не обмежує комбінації підстав для її надання. При цьому за наявності обставин, викладених у ст. 25 цього Закону, відпустку без збереження зарплати надають в обов’язковому порядку (якщо працівник бажає реалізувати право на неї). Тобто не можна відмовити в оформленні цієї відпустки.

У п. 6 ч. 1 ст. 25 Закону № 504 викладена така підстава для надання відпустки без збереження зарплати: «пенсіонерам за віком та інвалідам III групи — тривалістю до 30 календарних днів щорічно». Як бачимо, наведений пункт поєднує одразу дві категорії працівників — претендентів на отримання відпустки «за свій рахунок». Вважаємо, що у цьому випадку слід говорити про дві різні підстави для надання відпустки без збереження зарплати.

Важливо! За умовами, викладеними у запитанні, працівник має право на відпустку без збереження зарплати як пенсіонер за віком і як інвалід III групи. Тобто він має змогу скористатися відпусткою «за свій рахунок» максимальною тривалістю 60 календарних днів щорічно (до 30 календарних днів як пенсіонер за віком + до 30 календарних днів як інвалід III групи).

Підкреслимо: працівник як пенсіонер за віком і як інвалід III групи може скористатися відпусткою «за свій рахунок» тривалістю до 60 календарних днів протягом відповідного календарного року (у 2015 році — до 60 календарних днів, у 2016 році — до 60 календарних днів і так далі). Увага! Якщо працівник протягом поточного року не скористався правом на відпустку без збереження зарплати, то вона не може бути використана у наступному році. Це пов’язано з тим, що відпустка без збереження зарплати не належить до щорічних, а тому перенесенню або використанню за попередні роки не підлягає.

Наприклад, за умов, викладених у запитанні, працівник у 2015 році не реалізував (реалізував частково) право на неоплачувану відпустку за ст. 25 Закону № 504. Тоді у 2016 році (у разі збереження усіх складових для її надання) він матиме право на 60 календарних днів цієї відпустки і ні днем більше, тобто «хвіст» з 2015 року не потягнеться у 2016 рік.

Працівник скористався своїм правом на відпустку без збереження зарплати, на яку має право згідно зі ст. 25 Закону № 504, а йому необхідні додаткові дні такої відпустки? У такій ситуації він може скористатися й відпусткою «за свій рахунок» тривалістю до 15 календарних днів на рік за ст. 26 цього Закону. Але надання або ненадання неоплачуваної відпустки через сімейні або інші обставини за ст. 26 Закону № 504 знаходиться у компетенції роботодавця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі