Теми статей
Обрати теми

«Виборні» виплати: чи є їм місце в розрахунку відпускних

Неля СИНЬКО, начальник відділу оплати праці в позабюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Працівник (основне місце роботи) нашої установи виконував повноваження секретаря дільничної виборчої комісії на платній основі під час проведення місцевих виборів. На період виконання ним таких повноважень (з 05.10.2015 р. по 26.10.2015 р.) ми звільнили його від виконання посадових обов’язків. За цей період йому за місцем роботи не нараховувалася зарплата, але він отримував виплати від виборчкому. З 09.11.2015 р. такий працівник перебував у щорічній відпустці тривалістю 10 календарних днів. Чи повинні ми врахувати виборні виплати при розрахунку відпускних? Розмір нарахованої зарплати за листопад 2014 року — жовтень 2015 року становить 42885,71 грн., у тому числі й зар плата за 6 відпрацьованих днів жовтня (з 01.10.2015 р. по 02.10.2015 р. і з 27.10.2015 р. по 30.10.2015 р.). (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

До виконання повноважень членів виборчих комісій на платній основі можуть залучатися, в тому числі й особи, в яких є постійне місце роботи (працюють на умовах трудового договору у роботодавця). За місцем роботи вони увільняються від виконання посадових обов’язків на весь строк виконання ними повноважень членів виборчих комісій. На цей період у роботодавця за ними зберігають стаж роботи, а ось оплату праці їм не здійснюють (ч. 3 ст. 28 Закону України «Про місцеві вибори» від 14.07.2015 р. № 595-VIII, далі — Закон № 595).

Проте такі особи отримають виплати за рахунок виборчих комісій. Оплатні моменти під час проведення місцевих виборів викладені в Порядку оплати праці членів територіальних і дільничних виборчих комісій з місцевих виборів, нарахування та виплати одноразової грошової винагороди, затвердженому постановою КМУ від 08.09.2015 р. № 687 (далі — Порядок № 687). У загальному випадку місячна зарплата членів виборчих комісій, які виконують свої повноваження на платній основі та мають постійне місце роботи, має бути не нижче середньої зарплати за основним місцем роботи, але і не вище розміру зарплати відповідного сільського, селищного, міського голови або голови відповідної ради (п. 11 Порядку № 687)*.

* Про визначення розміру оплати ми розповідали у статті «Місцеві вибори — 2015: оплатні тонкощі для членів виборчих комісій» // «ОП», 2015, № 19, с. 10. — Прим. ред.

При цьому свої обов’язки у виборчій комісії на платній основі вони виконують на підставі цивільно-правових договорів (далі — ЦПД), укладених між ними та виборчою комісією (ч. 3 ст. 28 Закону № 595, п. 9 Порядку № 687).

Ураховуючи вищезазначене, виплати, які члени виборчих комісій отримують за ЦПД, не враховуватимуться при розрахунку середньої зарплати для нарахування відпускних**.

** Отже, тут не застосовується п. 3 постанови КМУ «Про умови оплати праці членів виборчих комісій, комісій всеукраїнського референдуму» від 28.07.2004 р. № 966: заробітна плата, нарахована за час роботи у виборчих комісіях, уключається до фактичного заробітку за основним місцем роботи для обчислення середньої зарплати у випадках, передбачених законодавством. — Прим. ред.

Також слід урахувати положення абз. 6 п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100): «Час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду».

Важливо! Період (календарні дні), протягом якого згідно з наказом роботодавця працівник був звільнений від виконання посадових обов’язків у зв’язку з виконанням обов’язків члена (голови, заступника голови, секретаря) виборчої комісії на платній основі, виключається з розрахункового періоду для обчислення відпускних*. Також виключаються «виборні» виплати, отримані на підставі ЦПД.

* Не зарахують такий період і до стажу роботи, що надає право на щорічну (основну, додаткову за важко-шкідливі умови праці та за особливий характер праці) відпустку. Річ у тім, що в цей період працівник не виконує свої посадові обов’язки за місцем роботи і за ним не зберігають заробіток. — Прим. ред.

За умовами, наведеними в запитанні, розрахунковим періодом для обчислення відпускних є листопад 2014 року — жовтень 2015 року. Розрахуємо суму відпускних.

1. Кількість календарних днів у розрахунковому періоді становить: 365 - 11 - 22 = 332 (к. дн.),

де 365 — кількість календарних днів у періоді листопад 2014 року — жовтень 2015 року;

11 — кількість святкових і неробочих днів згідно зі ст. 73 КЗпП, що припадають на період листопад 2014 року — жовтень 2015 року;

22 — кількість календарних днів, коли працівник здійснював повноваження секретаря дільничної комісії на платній основі і згідно з наказом роботодавця був увільнений від виконання посадових обов’язків за місцем роботи.

2. Розраховуємо середньоденну зарплату: 42885,71 грн. : 332 к. дн. = 129,17 грн./к. дн.

3. Сума відпускних за 10 календарних днів щорічної відпустки, що надаються в листопаді 2015 року, становить: 10 к. дн. х 129,17 грн./к. дн. = 1291,70 грн.

Зверніть увагу! Оскільки за період участі у виборах на платній основі членові виборчої комісії виплачують винагороду за ЦПД, то таку виплату не врахують при розрахунку середньої зарплати за два місяці (для оплати днів відрядження, виплати вихідної допомоги, «військових» виплат мобілізованим працівникам).

ПРИМІТКА РЕДАКЦІЇ

Зазначимо декілька слів про працівників, які залучалися до роботи виборчої комісії на безоплатній основі (епізодично, а також у дні виборів і встановлення підсумків голосування). За місцем основної роботи за ними зберігали середню зарплату в період виконання ними своїх повноважень як членів виборчих комісій (п. 5 ч. 5 і п. 4 ч. 6 ст. 28 Закону № 595).

Таку середню зарплату слід урахувати при розрахунку суми відпускних ( абз. 4 п. 3 Порядку № 100), а дні залучення до виконання обов’язків члена виборчої комісії увійдуть до розрахункового періоду. При цьому зазначену середню зарплату не беруть до уваги при визначенні виплат, що розраховуються із заробітку за останні два місяці ( абз. 2 п. 4 Порядку № 100). Дні увільнення працівника від посадових обов’язків для участі в роботі виборчої комісії (безоплатна основа) виключаються з розрахункового періоду при визначенні виплат, розрахованих на підставі заробітку за останні два місяці.

Підкреслимо: за місцем роботи до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку, включається період залучення до роботи у виборчій комісії на безоплатній основі ( п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР). Проте такий період випаде зі стажу роботи, що надає право на щорічну додаткову відпустку за важко-шкідливі умови праці та за особливий характер праці (ч. 2 ст. 9 зазначеного Закону).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі